Actualitate Agricultura acum

Pesta porcină i-a golit ferma, dar de Crăciun este pregătit să vândă sute de animale! Ce prețuri anunță un crescător de animale pentru carnea de porc astfel încât să-și poată recupera din pierderile suferite în ultimul an

Virusul pestei porcine a făcut prăpăd în Buzău și a lăsat fără animale zeci de gospodării dar și cele mai mari ferme din județ. De aproape patru ani, crescătorii de porci sunt în alertă, iar supraviețuirea a fost principalul scop. Aceasta este și situația unui crescător de porci din Zărnești care a pierdut din cauza virusului peste 800 de animale. Buzoianul a povestit pentru șansanews.ro că a reușit cu greu să-și repopuleze ferma pentru că periodic apăreau focare de pestă, iar riscul să piardă din nou toate animalele era foarte mare, motiv pentru care a preferat să stea cu halele goale.

”În această perioadă am supraviețuit pentru că nu am avut animale. Am reușit să populez în luna august doar o hală, pentru că celelalte hale nu au reușit pentru că au apărut alte focare de pestă în jurul meu. Tot timpul au fost focare, chiar și acum avem un focar, în apropiere. Nu am avut animale, așa am supraviețuit. Dacă aveam animale, falimentam pentru că lucram în pierdere. Iar acum, sper ca la seria pe care o am să-mi acopăr costul pe care l-am realizat, ținând cont că sperăm la o creștere a prețului animalelor vândute în viu”, a spus Mircea Curelea, crescător de animale.

După luni bune în care practic și-a ținut pe loc afacerea, timp în care au existat doar pierderi, crescătorul și-a refăcut efectivul de animale . Acum are 890 de porci pe care speră să îi vândă în luna decembrie la un preț bun astfel încât să-și scoată investiția dar și un profit. Un obiectiv greu, spune crescătorul pentru că, în prezent, prețurile la animalele în viu nu acoperă cheltuielile pe care buzoianul le face pentru a-și aduce animalele la greutatea ideală dar să păstreze și calitatea cărnii.

”În mod normal costul de producție al cărnii de porc în viu este de 8 lei pe kilogram, dar prețul de vânzare astăzi este de aproximativ 6 lei. Noi preconizăm o creștere , la abator, de doi lei. Ultimul an și jumătate fermele de creștere au lucrat în pierdere, adică au vândut sub cost, iar de patru au crescut prețurile cerealelor cu 30-40% , și în aceste condiții cred că nici 8 lei nu acoperă costul pe kilogramul de carne în viu”, a explicat crescătorul.

Pentru a fi siguri că vor obține cele mai bune prețuri, buzoianul spune că își va vinde animalele cât mai aproape de Crăciun, atunci când cererea este mai mare.  Cu alte cuvinte, sunt anunțate scumpiri astfel încât prețurile să fie mulțumitoare. Mircea Curelea vorbește despre un preț de circa 8 lei pentru kilogramul de carne, la animalul vândut în viu.