Actualitate Social

Se stabilesc taxele și impozitele pentru anul viitor. Cine sunt proprietarii care vor plăti impozite pe proprietăți mărite de cinci ori

Consilierii locali municipali se reunesc, miercuri, în ședință ordinară a lunii noiembrie, pentru a adopta, printre altele, nivelul taxelor și impozitelor locale ce vor fi aplicate în anul 2022. După acuzațiile de anul trecut, când majorarea de 50% până la 300 % nu a urmat pașii dezbaterii publice obligatorii, anul acesta proiectul a fost lansat în dezbatere publică încă din luna octombrie. Pe 25 octombrie, pe site-ul Primăriei Buzău au apărut proiectul care prevede indexarea cu rata inflației de 2,6 %, dar și cel privind stabilirea taxelor și impozitelor pentru anul fiscal 2022.

Marea surpriză nu vine din conținutul celor două acte normative care, odată adoptate, vor face ca buzoienii să plătească cu 2,6 % mai mult decât în 2021, ci dintr-un al treilea proiect care prevede un impozit împovărător pentru proprietarii de terenuri sau construcții lăsate în paragină. Spațiile respective sunt deja inventariate în baza unui regulament existent din anul 2018. Proprietarii au fost somați să ia măsuri pentru îngrijirea corespunzătoare a terenurilor sau imobilelor respective, iar în cazurile în care acest lucru nu s-a întâmplat, o comisie constituită la nivelul Primăriei Buzău, în primăvara acestui an, a refăcut lista clădirilor și terenurilor neîngrijite. Mai departe, consilierii sunt chemați, miercuri, să voteze un proiect care prevede majorarea impozitului pe clădiri, de la 100% la 500 %, în funcție de gradul de deteriorare. În cazul terenurilor, există doar două variante de majorare, de 300% și 500%. Detalii, în extrasul de mai jos.

Sursa: proiect de hotărâre CLM Buzău