Social

PESTE 10.000 DE BUZOIENI TRĂIESC DOAR DIN VENITUL MINIM GARANTAT: “Este nevoie de măsuri urgente”

Situație îngrijorătoare în județul Buzău. Peste 10 mii de persoane trăiesc lunar din venitul minim garantat. Și mai grav, numărul buzoienilor fără un loc de muncă și care sunt trecuți pe lista beneficiarilor de ajutor social crește în fiecare lună cu câteva zeci.

În evidențele AJOFM sunt circa 12.300 de persoane. Doar o mică parte dintre acestea primesc indemnizație de șomaj, restul fiind buzoieni care sunt nevoiți să se descurce lunar cu doar câteva sute de lei, respectiv venitul minim garantat.

,,Din aproximativ 12.300 de persoane aflate în evidență și plată în întreg județul, aproape 10.500 sunt beneficiarii venitului minim garantat și numai aproximativ 1700 sunt șomeri indemnizați. Acești șomeri indemnizați înseamnă practic structura de muncă buzoiană calificată care în medie stau în somaj între o lună și 3 luni, maxim, și își găsesc din nou un job. Pe când, numărul persoanelor beneficiare cu venitul minim garantat, din nefericire, ușor, dar sigur în fiecare lună crește cu aproximativ 50 de dosare, acestea însemnând numai mediul rural.”, a declarat la Focus Tv directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu.

Pentru a pune capăt acestei situații îngrijorătoare, specialiștii de pe piața forței de muncă spun că este nevoie de luarea unor măsuri urgente pentru integrarea locuitorilor din mediul rural, în special a tinerilor absolvenți care după ce termină cursurile se întorc în localitățile natale și îngroașă rândurile șomerilor.

,,În mediul rural există o forță de muncă extraordinară latentă care așteaptă să fie dusă către locuri de muncă. O forță care dacă nu se întreprinde nimic în următoarea perioadă va îngroșa numărul asistaților sociali. Este păcat pentru că jumătate din copiii care termină școala în fiecare an provin din familii care locuiesc în mediul rural. Acești copii se întorc pentru că nu au nicio șansă în mediul urban, se întorc acasă, acolo unde s-au născut, în mediul rural și din nefericire și bruma de cunoștințe pe care o școală le-a transmis-o se pierde prin faptul că ei nu sunt activați pe piața forței de muncă. Au o mentalitate schimbată față de mediul rural și sunt făcute studii conform cărora în 12 luni de stat în mediul rural, acești copii se pierd.”

În prezent, în județul Buzău, cea mai ridicată rată a șomajului este în mediul rural. La polul opus, cea mai mică rată se regăsește în municipiul reședință de județ. Aici, șomajul este sub 1,5 la sută. Mai mult de 90 la sută din angajările care s-au făcut în ultimele luni au fost înregistrate la societăți din municipiul Buzău.