Actualitate

PIAȚA DACIA A PRIMIT BANII PENTRU REABILITARE! Ce primar va avea bustul în centrul municipiului, la finalul lucrărilor

Centrul municipiului Buzău va fi schimbat radical, cu bani europeni. A fost semnat deja contractul, anunță primarul Constantin Toma, așa că de acum încolo totul intră în linie dreaptă. Astfel, în cel mult un an după finalizarea licitației, Piața Daciei va deveni un spațiu recreativ modern, cu spații verzi, bănci cu arhitectură modernă și fântâni arteziene în pardoseală cu jeturi luminate în diferite culori. În plus, traficul pe cele două străzi din apropiere va fi interzis astfel că zona pietonală din centrul orașului va însuma 13.000 de metri pătrați. Surpriza proiectului va fi bustul celui mai longeviv primar al municipiului Buzău care va fi amplasat pe esplanada pietonală Aleea Trandafirilor dinspre strada Ostrovului.

Reabilitarea Pieței Daciei a fost unul  dintre cele 14 contracte de finanțare semnate săptămâna aceasta de ministrul Dezvoltării, astfel că odată făcut acest pas, autoritățile locale pot trece la următoarea etapă. Se va deschide procedura de licitație pentru desemnarea constructorului, iar când și acest obiectiv va fi atins vor putea începe lucrările. Edilul Constantin Toma este de părere că șantierul ar putea fi deschis chiar în partea a doua a acestui astfel ca până la finalul anului 2022, centrul municipiului Buzău să fie complet transformat.

Pavaj cu motive tradiționale și fântâni în pardoseală

Schimbările vor începe cu pavajul care acoperă acum Piața Daciei și care este complet deteriorat. În locul gresiei va fi pus un granit mat ce va păstra motivele tradiţionale româneşti. Vor fi montate zeci de bănci cu arhitectură modernă, care pe lângă aspectul plăcut vor oferi și diferite facilități pasionaților de tehnologie.

”În zonele pietonale laterale, în jurul arborilor plantați (17 bucăți) se propune amplasarea unor bănci liniare dispuse în zig-zag pentru crearea de alveole propice interactiunilor socio-culturale, alcătuind ansambluri închise sau deschise (217 m), bănci independente având configuraţii şi aspect modern cu posibilitatea inserării de sisteme inteligente (27 bucăţi) și bănci tip şezlong (6 bucăţi) în zona de contemplare şi recreere adiacentă ansamblului de fântâni din faţa hotelului Pietroasa. De asemenea, pe zona adiacentă pieţei Dacia se prevăd ansambluri de bănci în configuraţii mai speciale care să poată incorpora tehnologii moderne în condiţii de autonomie şi posibilitate de şedere pe ambele parţi “, a spus Luminiţa Colţeanu, Şef Serviciu Dezvoltare şi Implementare Proiecte din cadrul Primăriei Buzău.

Fântânile arteziene vor reprezenta un punct de atracție în centrul municipiului, iar pentru asta autoritățile au venit cu o propunere, în premieră, pentru Buzău.

”În zona centrală a pieţei se propune şi amenajarea unui spaţiu dedicat concertelor, spectacolelor, discursurilor şi oricăror activităţi care implică un public staţionar. În centrul acestei compoziţii, pentru momentele în care nu se întâmplă evenimente, se propune o fântână dinamică de pardoseală, cu jeturi colorate de înălţimi diferite, care să confere vizitatorilor un spectacol continuu şi un microclimat benefic”, a informat Luminiţa Colţeanu.

Tot în această zonă se amplasează şi Bradul de Crăciun, pentru care se prevede un cămin subteran pentru fixare şi alimentare a instalţiilor de iluminat festiv.

“Pentru diversitate şi atracţie se prevăd două ansambluri de stâlpi de iluminat dispuşi în mănunchi, cu bănci pentru şedere la bază şi sisteme inteligente (încărcare usb etc.) care să atragă publicul tânăr pasionat de tehnologie”, a mai spus Luminița Colțeanu.

Zona pietonală, extinsă la 13.000 de metri pătrați

Întregul centru al oraşului va fi transformat într-o zonă de recreere unde buzoienii vor avea acces pe jos sau cu biciletele. Practic, este vorba despre o zonă pietonală de peste 13.000 de metri pătraţi, la care se adaugă spaţiile verzi şi alte construcţii în scop recreativ. În zonă vor fi dispuse și 11 rasteluri de biciclete.

”Obiectivul specific este reprezentat de amenajarea unei zone pietonale multifuncţionale în Piaţa Daciei, cu o suprafaţă totală de 16.042 metri pătraţi, din care 13.748 metri pătraţi suprafaţă pietonală, 1.740 metri pătraţi spaţii verzi şi 554 metri pătraţi suprafaţă alte construcţii. Obiectivul specific este constituit de reducerea parcursului total al vehiculelor particulare cu 1,7% şi o reducere a cantităţii de CO2 echivalent cu 1,3% în anul 2021, faţă de varianta “fără proiect”, se arată în proiectul aprobat de aleşii locali.

Centru de informare turistică, în Piața Dacia

De asemenea, zona de spaţii verzi va fi extinsă şi vor apărea şi spaţii noi destinate informării turiştilor. Este vorba despre un punct de informare turistică, amplasat chiar în zona fântânilor arteziene, iar la subsolul clădirii va fi amenajată o toaletă ultramodernă.

Trafic interzi pe ”Aleea Trandafirilor” și ”George Emil Palade”

Reabilitarea zonei Piaţa Dacia va fi extinsă şi către două străzi din apropiere, respectiv Aleea Trandafirilor şi George Emil Palade, unde traficul auto va fi complet interzis după finalizarea lucrărilor, astfel că actuala zonă pietonală din faţa primăriei va cuprinde şi cele două artere.

“În zonele alveolare marginite de spaţiile verzi nou create şi amenajate cu specii aclimatizate de arbori de talie mare, medie şi mică, arbuşti decorativi şi plante erbacee perene, se pot dezvolta activităţi comerciale de alimentaţie publică, gen: terase, cafenele, pizzerii, restaurante, antrenând un aflux de vizitatori considerabil – acest lucru fiind benefic pentru economia municipiului şi ridicarea standardului calităţii vieţii locuitorilor şi pentru generarea unui cadru care poate influenţa pozitiv turismul în zonă”, se arată în proiect.

De asemenea, la intrarea pe esplanada pietonală Aleea Trandafirilor dinspre strada Ostrovului se va amplasa bustul lui Nicu Constantinescu (cel mai longeviv primar al municipiului Buzău).

Potrivit proiectului o stație bike sharing va fi amenajată la intersecţia cu Strada Tudor Vladimirescu.

Modernizarea centrului municipiului Buzău va costa peste 24 de milioane de lei, însă majoritatea banilor au fost accesaţi prin POR 2014-2020, Axa Prioritară 4, Obiectivul specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Autorul știrilor

Marilena Dinu

4 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • De ce Nicu Constantinescu? El are deja bust in Primărie. Nu mai bine se face un bust al domnului Toma care a adus si va mai aduce atatea schimbări orasului asta??? Daca este nevoie noi cetatenii vom face o petitie in acest sens

    • Stimabile “Joker” , dacă e să vorbim ca să “ne-aflăm în treabă”, de ce să-l uităm pe Boșcodeală ? Mi se pare că a avut vreo 4 mandate . Nu e mai bine să uităm neglijabila sa condamnare penală și să-i admirăm virilul bust pe Aleea Trandafirilor ?

      • Oricum, preferăm imaginea agreabilă a lui Boscodeala, care e un tip educat si cochet, decat grobianismul șifonat al lui Toma. Si, daca e sa gandim la rece, Boscodeala a fost singurul primar care a adus fonduri europene in oras, care a facut totusi ceva, care a mentinut taxele si impozitele la acelasi nivel peste 10 ani si care a subventionat caldura intregului oras, sa se incalzească si bogatul si saracul. A preferat ca vecinii sa se inteleaga intre ei la locurile de parcare de la blocuri si nu sa bage mana in buzunarele buzoienilor, ca acel de acum, nesatul de bani pe care apoi sa-i cheltuiasca aiurea. Iata, acum Buzaul e pe primul loc la somaj, are cea mai scumpa apa si zero fonduri europene si investitori. Buzaul a ajuns cel mai sarac oras din tara, si pe edil il doare-n…bască.

  • NU SE VA FACE NIMIC. MANIPULARE GROSOLANA! BUZAUL NU VA PRIMI NICIUN EURO FONDURI EUROPENE, PENTRU CA PRIMARUL CICA ARE DESCHIS UN DOSAR PENAL PENTRU DETURNARE DE FONDURI EUROPENE, ATUNCI CAND EL, VICEPRIMARUL APOSTU SI ALTI SEFI DIN PRIMARIE SI-AU DAT SINGURI STIMULENTE DIN FONFURI UE.