Actualitate SĂNĂTATE

BUZĂUL A PRIMIT PRIMELE DOZE DE VACCIN MODERNA. Unde ajung

Primele doze de vaccin Moderna au ajuns la Buzău. Direcţia de Sănătate Publică  a primit 360 astfel de vaccinuri, acestea fiind distribuite în judeţ, pentru a începe, joi, imunizarea şi cu acest ser.

” Dozele de vaccin au sosit în cursul zilei de 3 februarie, au fost distribuite 360 de doze de vaccin Moderna de la centrul regional de distribuție Constanța și 168 de doze de la Pfizer pentru persoanele care urmează să fie vaccinate la rapel. Cele 360 de doze de vaccin Moderna au ajuns în centrele de vaccinare de la nivelul județului, urmând a fi vaccinate toate persoanele care au fost programate în platformă”, a declarat directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu.

Cele 360 doze de vaccin Moderna au ajuns la Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Buzău, de unde serul a fost distribuit în condiţii optime de siguranţă către centrele de vaccinare din judeţ, cu respectarea lanţului de frig, la temperatura de 2-8 grade Celsius”.

De joi, în centrele de vaccinare din judeţul Buzău, va începe administrarea vaccinului Moderna pentru care rapelul se realizează la 28 de zile. Vor fi imunizate cu prima doză de vaccin de la Moderna persoanele planificate în platforma de programare, continuându-se în paralel cu administrarea rapelurilor Pfizer.

Potrivit DSP Buzău, până în prezent, peste 9500 de buzoieni au fost vaccinaţi împotriva COVID-19.

” Peste 9500 de pers au fost vaccinate, atât în prima etapă cât și în etapa a doua. Cererea este destul de mare din partea tuturor catefgoriilor populațonale”, a mai declarat directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu.  

Într-un studiu publicat de agenția de presă EFE se arată care sunt diferențele între cele două seruri produse de Pfizer și Moderna. Principala deosebire o reprezintă modul de păstrare. Astfel, vaccinul Pfizer are nevoie de temperaturi cuprinse între -60 și -80 de grade Celsius, motiv pentru care este nevoie de costuri suplimentare pentru amenajarea unui sistem în care să fie păstrat, în timp ce vaccinul anti-COVID-19 al companiei Moderna poate fi păstrat la o temperatură de -20 de grade Celsius și depozitat într-un congelator obișnuit.

Mai mult, vaccinul Pfizer are o rezistență de doar 5 zile într-un frigider obișnuit, în timp ce vaccinul Moderna rezistă 30 de zile.

O diferență între cele două seruri rezultă și din modalitatea de administrare. Ambele vaccinuri sunt administrate în câte două doze, însă cele de la Moderna sunt de 100 de micrograme și pot fi administrate la o distanță de 28 de zile. În schimb, vaccinul Pfizer are 30 de micrograme și necesită o administrare la o diferență de 21 de zile.

Conform FDA, vaccinul Moderna are și capacitatea de a preveni cazurile grave de COVID-19, calitate pe care serul Pfizer nu o deține. În privința structurii, ambele vaccinuri folosesc ARN mesager, care se introduce în celulele umane pentru ca propriul organism să poată produce proteine virale care au ca scop generarea de anticorpi necesari pentru crearea unei protecții.

O altă diferență între cele două seruri rezultă și din vârsta la care pot fi administrate. Astfel, vaccinul Pfizer poate fi administrat începând cu vârsta de 16 ani, în timp ce serul Moderna poate fi administrat persoanelor de peste 18 ani.

Administrația pentru Alimentație și Medicamente din Statele Unite ale Americii a aprobat vaccinul Moderna la o săptămână după cel produs de compania Pfizer.

Prospectul vaccinului Moderna poate fi văzut AICI