Actualitate

Piața Dacia se amenajează, dar unde am dus cărțile? Vânzătorii, rămași fără pâine

Așa cum știm, centrul oraşului va fi transformat într-o zonă de recreere unde buzoienii vor avea acces pe jos sau cu bicicletele. Practic, este vorba despre o zonă pietonală de peste 13.000 de metri pătraţi, la care se adaugă spaţiile verzi şi alte construcţii cu scop recreativ, unde  vor fi dispuse și 11 rasteluri de biciclete. Dar, până atunci, vânzătorii de cărți pe care îi găseam pe platoul din Piața Daciei, până la debutul lucrărilor, nu mai au unde să își vândă produsele.

Tarabele cu cărți au fost ridicate, iar vânzătorii nu au primit nicio altă variantă pentru a-și continua activitatea. Asta cu toate că, pentru fiecare comerciant care avea închiriată o căsuță pe platou, vânzarea de carte -nouă sau în regim de anticariat – activitatea respectivă constituia unica sursă de venit.

Problema a fost adusă în discuție de liberalul Andrei Neder, în ultima ședință a Consiliului Local Municipal. Alesul a explicat că a primit mai multe sesizări, dar și propuneri pentru amenajarea de noi zone de vânzare exclusivă a cărților:

”Am propus să se amenajeze o zonă de vânzare a cărților, cum era pe Aleea Trandafirilor. Am inclusiv sugestii de la buzoieni. Au propus zona Crângului, Iazul Morilor, dar cei mai mulți vor tot Piața Dacia, mult mai vizibilă, fiind zonă pietonală. În ultima perioadă s-a pus foarte mult accentul pe educație, s-a pus foarte mult accentul pe cultură, prin activitățile desfășurate de municipalitate. Într-o altă ordine de idei, din marea parte a orașelor mari, face parte zona de vânzare a cărții. Această zonă s-a pierdut o dată cu refacerea Pieței Daciei, zonă, într-adevăr ambulatorie. Putem dezbate problema, să le oferim o oportunitate, sunt oameni care au trăit din asta! Trebuie găsită o zonă, ar fi frumos pentru oraș să existe o zonă în care să se vândă cărți.”