Actualitate

Piață primitivă într-o comună cu un potențial formidabil. Mărfuri întinse pe nailoane ori direct pe șosea, la roata mașinilor. Primarul pare mulțumit de situație (FOTO)

Mărfuri întinse pe jos, pe nailoane sau direct pe caldarâm, printre băltoacele din zilele ploioase sau direct pe praf. Se întâmplă la Pietroasele, unde o piață duminicală, cu tradiție, s-a transformat într-un loc nesigur pentru cei care vin să-și vândă mărfurile. Pentru că nu sunt suficiente tarabe, localnicii au ajuns să-și expună marfa pe pături, pe o bandă de circulație a drumului județean 205. Primarul comunei, Cornel Enache, spune că nu sunt bani pentru a extinde piața și adaugă că nu îi va trimite pe comercianți acasă, desi comerțul în acest loc nu are nimic de-a face cu ceea ce ar trebui să însemne o piață, în care atât vânzătorii cât și cumpărătorii să fie și să se simtă în siguranță.

Deputatul PNL, Gabriel Avrămescu, atrage atenția asupra situației pieței de la Pietroasele, unde vânzătorii au ajuns să-și vândă mărfurile, duminică de duminică, pe marginea unui drum județean, pe pături, prin praf ori băltoace atunci când plouă.

” Duminică, ora 6 dimineața: apar primii comercianți care încep să-și întindă câteva pături pe o bandă de circulație a drumului județean DJ205. Direct pe șosea, pe caldarâm, pe jos, la roata mașinilor întind niste cârpe, pături sau câțiva metri de celofane pe care își așază marfa. Așa, pe asfalt, sunt nevoiți piețarii să vândă alimente, răsaduri, haine, încălțăminte și tot felul de lucruri trebuincioase oamenilor locului. Acolo le-a dat voie primarul să-și desfășoare activitatea. Duminică, de duminică! Acesta este nivelul la care îi tratează primarul la al 7-lea mandat pe localnicii care l-au votat: cu umilință la roata mașinii! De ce o piață în condiții ZERO de igienă și civilizație? Pentru că terenul ce servea pe vremuri unei piețe modeste va avea, curând, o altă destinație întrucât primarul a bătut palma pentru o investiție „grandioasă” pentru Pietroasele: o spălătorie auto! Așadar, Pietroasele, o comună recunoscută la nivel național pentru bogățiile și resursele naturale, pentru istoria locului și pentru activitățile de cercetare în viticultură, este, astăzi, un loc condamnat de autoritățile locale la sărăcie, mizerie și subdezvoltare. Cum e posibil ca un loc așezat pe o comoară naturală să reprezinte un pol al sărăciei într-o epocă modernă, în secolul digitalizării?”, scrie parlamentarul liberal.

Totodată, Avrămescu  anunță că se va implica personal pentru ca piața de la Pietroasele să se transforme într-un loc sigur, curat, decent, în care comerțul să se poată realiza nu de prin băltoace, ci în condiții normale vremurilor în care ne aflăm:

”  Poate că fiecare dintre noi are o parte din vină!

Însă, în ceea ce mă privește, eu sunt pregătit să-mi iau angajamentul și să schimb aceste lucruri. Nu voi sta cu mâinile în sân și nu voi ridica din umeri la vederea acestor umilințe.(..) Mă voi ocupa personal de situația de la Pietrosele și o voi aduce în atenția autorităților care au în competență soluționarea acestor probleme.”

Contactat de reporterii șansanews.ro, primarul comunei Pietroasele, Cornel Enache, a recunoscut că în piața de duminică din localitatea pe care o păstorește, comerțul se realizează de pe pături și celofan, în plină șosea, însă a precizat că nu are o soluție pentru extinderea pieței, pentru că nu are bani pentru o astfel de investiție.

” În piața Buzăului nu se pune marfă pe jos? Asta e. Sunt prea mulți comercianți. Aici e polul comerțului din zonă. Vin oameni de la Gherăseni, de la Glodeanu, de prin toată  zona, să-și vândă mărfurile și nu sunt suficiente tarabe. În plus, unii dintre ei chiar asta vor : să-și pună marfa pe jos, pe șosea. Duminică, atunci când e piață, traficul se desfășoară pe un sens și nu sunt probleme. Nu o să trimit niciodată oamenii acasă pentru că nu e loc în piață.  Vin până la 100 de comercianți, vin cu de toate, cu răsaduri, cu mâncare pentru animale, cu flori, cu piese de biciclete. Nu o să-i trimit acasă.  Poate soluții ar fi, de extindere a pieței, dar nu avem bani. Facem ce putem, dar nu trimit comercianții acasă că nu au unde să-și pună marfa”, a declarat primarul Cornel Enache.