Actualitate Social

PIROTEHNIȘTII, CHEMAȚI DE URGENȚĂ LA GRECEANCA! Ce au găsit muncitorii care săpau un șanț

Sute de cartușe au fost scoase din pământ la Greceanca, comuna Breaza. Muniția a fost descoperită în timpul unor lucrări efectuate pe raza comunei, specialiștii ISU Buzău fiind chemați de urgență să preia cartușele, pentru a evita orice risc.

Mai mulți muncitori care săpau un șanț la Greceanca au dat peste muniție. În timp ce săpau, au găsit sute de cartușe. Conștienți de riscul pe care îl reprezintă muniția rămasă neexplodată, muncitorii au sunat imediat la 112 și au cerut ajutorul pirotehniștilor. O echipă din cadrul Detașamentului de Pompieri Buzău a mers la Greceanca și a găsit 391 cartușe de infanterie calibrul 7,62 mm. Cartușele au fost ridicate și transportate, în vederea distrugerii în condiții de siguranță, la locul de depozitare temporară special destinat muniției.

Pompierii reamintesc buzoienilor că în ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active, şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii. De aceea, persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia de a apela numărul unic 112.

          De asemenea, este necesar să respecte următoarele recomandări:

-nu le atingeţi, nu le loviţi sau mişcaţi din locul în care au fost descoperite;

-nu le introduceţi în foc;

-nu încercaţi să demontaţi focoasele sau alte elemente componente;

-nu ridicaţi, nu transportaţi şi nu introduceţi muniţiile în încăperi, locuinţe sau grămezi de fier vechi;

-nu demontaţi şi nu predaţi la operatori economici specializaţi muniţii neexplodate în scopul valorificării ca deşeuri metalice;

-nu folosiţi muniţiile pentru improvizarea diferitelor unelte sau ca ornamente;

-în zona în care se presupune că ar exista muniţie neexplodată, nu permiteţi accesul, nu faceţi focul şi nu executaţi lucrări de îmbunătăţiri, săpat;

-nu lăsaţi copiii să se joace cu aceste elemente de muniţie.