Actualitate

Piscinele, la control! Toată luna august se fac verificări

Ce poate fi mai plăcut vară, într-o zi toridă, decât să te bălăceşti într-o piscină? Ei bine, această distracţie ne poate costa sănătatea, în cazul în care nu suntem atenţi la locurile pe care le alegem, atunci când mergem să ne răcorim.

Cum apa din piscine poate fi o sursă de îmbolnăvire cu microorganisme infecţioase, precum bacterii, virusuri, paraziţi sau ciuperci, autoritățile din Buzău anunță ample controale care vor viza toate cele 19 piscine din județ. Verificările se vor desfășura pe tot parcursul lunii august.

”În perioada 2-31 august vor fi desfășurate acțiuni tematice de control pentru verificarea conformității apelor de îmbăiere”, a declarat la Focus Tv Camelia Apostol, inspector în cadrul Direcției de Sănătate Publică.

Specialiștii atrag atenția că proprietarii piscinelor au obligația de a se asigura că în incinta acestor obiective de agrement sunt respectate regulile, cu atât mai mult cu cât e risc de răspândire a coronavirusului. În primul rând, la intrare, trebuie măsurată temperatura vizitatorilor iar persoanelor care dau semne de boală nu trebuie să le fie permis accesul

” Ca măsuri de natură organizatorică: dispenserele cu produse biocide avizate și autorizat trebuie amplasate la intrare si în zonele cheie, pentru piscinele descoperite se impune asigurarea unei suprafețe de 12 mp pentru fiecare înotător,  accesul pe tobogane, unde ele există, să se facă cu evitarea supraaglomerării, să se evite servirea de produse si băuturi neambalate, se impune un triaj la accesul în unitate și interzicerea accesului persoanelor care prezintă stare de sănătate alterată, febră peste 37.3 sau semne ale unei infecții respiratorii”.

Pe de altă parte, și cei care merg la piscină trebuie să  respecte o serie de reguli.

”  E interzis scuipatul și suflatul nasului în bazin. Nu este indicată atingerea feței cu mâinile neigienizate”, a mai declarat Camelia Apostol, inspector în cadrul DSP Buzău.

Medicii precizează că foarte expuşi infecţiilor ce pot fi transmise la piscină sunt copiii, femeile însărcinate şi persoanele cu un sistem imunitar deficitar.

Specialiştii recomandă ca persoanele cu afecţiuni digestive, cutanate sau oculare să nu intre în piscină cât timp sunt bolnave. De asemenea, persoanele care sesizează cel mai mic semn sau simptom de boala după ce au mers la piscină sau la ştrand trebuie să solicite sfatul unui medic, pentru că toate aceste infecţii pot fi diagnosticate uşor si tratate rapid, dacă sunt luate din pripă.

Anul trecut, din cauza pandemiei de coronavirus, piscinele din județul Buzău nu au fost deschise.