Actualitate Social

PLAFON NESCHIMBAT, BENEFICIARI PUȚINI! Numărul buzoienilor care primesc ajutor pentru plata căldurii a scăzut drastic față de anul trecut

Zeci de buzoieni vor beneficia anul acesta de sprijin financiar pentru a-și putea achita facturile la căldură, însă numărul beneficiarilor este mult mai scăzut față de cel de anul trecut. Explicația: plafonul de venit până la care se acordă ajutorul financiar a rămas neschimbat, deși, între timp, salariile și pensiile au fost majorate.În ultima perioadă, la ghișeele Direcției de Asistență Socială a municipiului Buzău au ajuns zeci de bătrâni sau persoane cu venituri reduse care au depus cereri în baza cărora primesc ajutoare financiare pentru a-și putea plăti factura la gaze sau pentru a cumpăra lemne. 

“În ultimele săptămâni, pentru cei care folosesc energie termică au fost înregistrate 10 dosare, unul singur a venit de la o asociație de proprietari, pentru gaze naturale s-au depus 34 de cereri iar 4 cereri au fost din partea celor care folosesc lemne, combustibili petrolieri, cărbuni. Au fost sezoane reci în care am avut chiar și 1000 de dosare numai pentru energia termică.”, a declarat la Focus Tv directorul Direcției de Asistență Socială Buzău, Gabriela Antonescu.

Numărul beneficiarilor este mult în scădere față de cel din 2019, redus practic la o treime. Specialiștii spun că s-a ajuns în această situație nu pentru că numărul persoanelor nevoiașe care ar avea nevoie de sprijin a scăzut, ci pentru că plafonul maxim nu a mai fost modificat de aproape 10 ani. Asta deși pensiile și salariile au fost majorate treptat.

“Poate că unul dintre factori îl reprezintă plafonul acesta al ajutorului pentru încălzire care nu a mai fost modificat. Plafonul pe membru de familie a rămas aproape cel din 2011, veniturile populației au mai crescut puțin și atunci cererile sunt mai puține. Spre exemplu, la ajutorul pentru gaze naturale este până în 750 de lei/membru de familie, cine are 750 de lei/lună primește 20 de lei, foarte puțin.”

Pe de altă parte, 230 de familii din Buzău au beneficiat în ultima perioadă de subvenții pentru montarea unei centrale de apartament. Este vorba despre familii nevoite să se debranșeze de la sistemul centralizat de încălzire dar care nu aveau posibilitatea să își cumpere o centrală proprie, așa că au solicitat ajutor de la bugetul local.

“Am ajuns la 230 de cereri plătite, deci centrale instalate, recepționate, ajutorul fiind cuprins între 3500 lei și 7 000 lei. Au fost depuse 260 de cereri, 230 sunt aprobate și plătite, mai sunt și în lucru dar sunt și câteva respinse pentru că s-au găsit diferite nereguli la dosar.”