Actualitate Agricultura acum

Planta care aduce profit fermierilor dar este greu de cultivat. Și în aceste zile, agricultorii ar putea pierde totul din cauza vremii

Este prima plantă care se recoltează și care aduce primele încasări fermierilor. În plus, prețul de comercializare a crescut enorm în ultimii doi ani. Cu toate acestea, condițiile meteorologice nu au favorizat-o motiv pentru care agricultorii din Buzău care au ales să o cultive au avut de pierdut. Este vorba despre rapiță, o plantă sensibilă la intemperii dar care este extrem de căutată, inclusiv la export. Astfel, după trei ani în care la Buzău rapița a fost cultivată pe suprafețe foarte mici, 2022 vine cu un record. 20.000 de hectare au fost deja însămânțate în această toamnă cu rapiță. Deocamdată cultura în câmp s-a dezvoltat corespunzător, însă fenomenul de ploaie înghețată ar putea pune în pericol producția.

”De vreo 2-3 zile avem acest fenomen de ploaie înghețată cu această umiditate și în aer. Ce este un lucru îmbucurător este că nu avem temperaturi negative foarte mari. Adică minima a fost de -2, -3 grade Celsius în aceste nopți. Sperăm că nu vom avea vreun efect negativ. Rapița a intrat în iarnă, în mare parte, în procent de 90% din suprafața semănată, într-o formă foarte bine dezvoltată. Sigur, zilele următoare vom evalua mai atent situația de pe teren și putem să spunem mai mult. Dar, părerea specialiștilor este că nu e o influență negativă a acestei ploi înghețate asupra culturii, datorită faptului că temperaturile nu au fost atât de scăzute”, a explicat Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău.

Florea a explicat că rapița revine în planurile de cultură ale fermierilor buzoieni după o perioadă de trei ani de zile în care această cultură aproape că a lipsit tocmai pentru că vremea nu a fost prielnică. Deși au fost agricultori care au însămânțat rapiță , fie nu a răsărit uniform fie nu s-a dezvoltat normal și atunci aceștia au fost nevoiți să întoarcă cultura.

”În toamna aceasta, condițiile au fost cu totul diferite față de anii trecuți când,  toamna fiind foarte secetoasă, rapița a avut probleme încă de la răsărire. Anul acesta toamna nu a mai fost atât de vitregă cu fermierii și în mare parte răsărirea a fost uniformă. Și suprafața a fost mărită, tocmai din acest motiv. Cea mai mare suprafață în județul nostru din ultimii 3 ani. Aproximativ 20% din această suprafață în iarnă s-a dezvoltat mai puțin optim. Avem 20.000 ha, o suprafață care nu s-a mai înregistrat de vreo 3 ani de zile, ceea ce bucură, pentru că în alți ani de abia dacă rămâneam cu 7-8000 ha”, a spus Florea.

De altfel, rapița este prima care se recoltează și deci cea care aduce primele încasări fermierilor după o perioadă în care doar se cheltuie.

”Este o plantă foarte valoroasă și este prima care se recoltează. Este foarte apreciată pentru că ea rezistă foarte bine la export și la producerea de ulei, în special pentru biodiesel. Știm cu toții că un procent important din carburant e biodiesel, care se face cu ulei de rapiță. Mă refer la motorină și benzină. Prețurile au crescut exponențial în ultimii 2 ani. Începând cu 2020, dar și în 2021 prețurile au explodat la nivel de bursă, în special uleiurile. Plantele proteice, cele uleioase, au crescut cel mai mult. Floarea soarelui, uleiul de rapiță, într-adevăr, prețurile au explodat. Dacă vorbeam la floare de 1,5-1,6 lei, preț de achiziție, la ora aceasta ea se află la 2,8-2,9 lei, aproape de 3 lei. La fel și la rapiță. Cu alte cuvinte, s-au dublat prețurile în ultimii 2 ani”, a mai spus directorul Direcției Agricole Buzău.