După multe dezbateri în legătură cu modul în care a fost proiectată resistematizarea bulevardului Unirii, aflat într-un amplu proces de reabilitare, autoritățile din Palatul Comunal și experții cu care se consultă au găsit soluția. Banda care inițial era prevăzută doar pentru autobuze și mașini de intervenție ale serviciilor de urgență va putea fi folosită și de autoturisme, dar cu condiția ca prioritare să fie vehiculele din prima categorie. Astfel, pentru traficul auto vor fi, practic, două benzi pe sens, ceea ce va permite captarea întregului flux de mașini și va duce la evitarea blocajelor. Pentru ca mașinile să poată circula pe banda specială pentru autobuze, vor fi amenajate alveole de retragere, pentru situațiile în care trebuie acordată prioritate mijloacelor de transport. Odată amenajată o a doua bandă pe sens, se adâncește o altă problemă, respectiv criza locurilor de parcare pentru că riveranii nu vor mai putea parca la bordură, ci doar pe locurile dintre și din spatele blocurilor. Situația forțează responsabilii din Palatul Comunal să găsească soluții pentru creșterea numărului de locuri de parcare. O soluție este în studiu, doar că este de durată, a anunțat primarul Constantin Toma, miercuri seara, la Focus Tv. Edilul șef a admis că Unirii trebuie să aibă două benzi pe sens, iar pentru asta deja a fost găsită o soluție pe care acum trebuie să o aprobe și Agenția de Dezvoltare Regională S- E.
”Este evident că nu vom putea circula cu o singură bandă pe sens pentru traficul autoturismelor, având două benzi pe centru. Vom face o bandă reversibilă pe centru și cu niște ”buzunare”, din loc în loc, unde să te poți retrage atunci când îți vine autobuzul din față și pentru a-i permite să treacă”, a anunțat primarul Buzăului la Focus TV.
Doar că, odată implementată această soluție intervine o altă problemă sau, mai bine spus, se adâncește o criza locurilor de parcare. Primarul Constantin Toma spune că se face sensuri unice pe străzile perpendiculare pe bulevard, iar, pe termen lung, vor fi amenajate noi parcări.
”Bineînțeles că vor mai dispărea locuri de parcare. Din acest motiv și asfaltăm de zor în zona Unirii Sud și până la Clubul Polițiștilor. Vom avea patru echipe acolo să mai câștigăm locuri de parcare, dar vom face și mai multe sensuri unice. Ați văzut pe un sens unic se poate parca și pe stânga și pe dreapta. Tot pentru a câștiga locuri de parcare avem și un studiu de fezabilitate pentru 6-7 parcări și pe care îl vom cuprinde în bugetul din anul 2022. Pe 12 ianuarie vom pune bugetul în dezbatere publică și în februarie acesta va fi propus spre vot”, a explicat Toma.
Soluția care va rezolva criza de locuri de parcare va fi construirea unor parcări supraetajate . Vor fi o premieră pentru municipiul Buzău, iar primarul a explicat că acestea vor avea o capacitate de 180-200 de mașini și vor putea, astfel, rezolva situația din toată zona Unirii Sud.
”Ne gândim la o variantă, să desființăm punctele termice care nu mai funcționează sau să construim deasupra, undeva la 3 etaje, parcări supraetajate care să adăpostească 180-200 de mașini. Acestea vor cuprinde și mașinile parcate în jurul punctelor termice, dar și mașinile care sunt în față, pe Unirii…Trebuie să facem astfel încât pe arterele principale, în mod normal, în 2-3 ani, să nu mai fie parcată nicio mașină. Dar omul trebuie să aibă unde să ducă mașinile să le parcheze. Mergem în paralel. Se studiază acuma câte străzi câștigăm cu sensurile unice, încercăm să facem acest lucru peste tot pe Unirii și, bineînțeles, această poveste pe care v-am spus-o, să putem să creăm aceste parcări în structuri metalice. Ele se fac în fabrică, se aduc și se montează la fața locului”, a mai spus, la Focus Tv, primarul municipiului Buzău.
Adaugă comentarii