Actualitate

Rătăcit pe munte! Cum să te orientezi dacă ieși din traseul marcat. Pe unde poți merge în siguranță în Munții Buzăului

O drumeție în munți riscă să se transforme într-un coșmar dacă nu sunt respectate câteva reguli de bază! Este semnalul de alarmă tras de jandarmii buzoieni în această perioadă, când, Buzăul este vizitat de turiștii iubitori de natură și peisaje spectaculoase și care se încumetă să ia la pas munții județului în ciuda avertizărilor de vreme rea venite de la meteorologi. Tocmai a fi evitate situațiile riscante, jandarmii montani vin cu recomandări menite să preîntâmpine situațiile neplăcute ce pot apărea pe munte dar și cu sfaturi practice de care ar trebui să se țină cont atunci când turiștii constată că s-au rătăcit. Un alt aspect foarte important este cunoașterea traseelor marcate, adică exact zonele pe unde se poate merge în siguranță.

Primul lucru pe care trebuie să-l cunoască fiecare turist care se încumetă la o drumeție pe munte este traseul. Sunt importante atât nivelul de dificultate cât și durata în care acesta poate fi parcurs. Astfel, potrivit jandarmilor buzoieni, sunt trasee marcate atât în Masivul Penteleu, Siriu cât și Masivul Podul Calului, însă în perioada sezonului rece, când sunt depuneri importante de zăpadă este bine să fie evitate drumețiile până în zonele cele mai înalte. Traseele pot fi găsite pe site-ul Jandarmeriei.

”Majoritatea turiștilor, cel puțin în perioada de vară, frecventează mai mult traseul din Masivul Siriului, cu ajungere la Lacul Vulturilor. Acest traseu este împărțit în 2: mare parte din el se parcurge auto și se poate ajunge și cu mașina la destinație, iar jumătate din traseu se poate parcurge și pe jos, majoritatea preferându-l pe cel pe jos datorită peisajului și faunei din zona respectivă. Un alt traseu practicat foarte mult este cel de pe masivul Vârfului Penteleului. Se merge cu mașina până la Stația Meteo de pe Vârful Penteleului, după care se continuă pe jos până la finalul traseului, unde iese la Mușa. În această perioadă, jandarmii recomandă să nu se mai practice aceste trasee deoarece, din cauza căderilor abundente de zăpadă, cel puțin în zonele de vârf și de creastă. Pentru cei care vor să iasă în natură, este recomandat ca pe masivul Penteleu să ajungă doar până la stația meteo. Acolo este inclusiv semnal GPS. În plus, în permanență este cineva la stație și poate oferi ajutor în cazul în care turiștii rămân prinși de noapte acolo”, recomandă plutonier adjutant Florin Dragu șef post Nehoiu.

Odată ales traseul, care trebuie făcută în funcție de pregătirea fizică, tehnică și psihică a celui mai slab din grup, pasul următor este echiparea corespunzătoare. Iată ce recomandă jandarmii:

”Trebuie să plece pe munte doar cu echipament adecvat anotimpului, să se informeze asupra prognozei meteo. Este recomandat să evite pe cât posibil deplasările pe traseele turistice pe timpul nopții, iar la nevoie, în caz de situații neprevăzute, să nu ezite să apeleze la jandarmii montani. Din rucsac nu trebuie să lipsească lanternă și trusă de prim ajutor. De asemenea, asigurați-vă că acumulatorul telefonului mobil este încărcat, astfel încât să puteți avea legături în situații de urgență”, a explicat plutonier adjutant Răzvan Matei, șef post Sărata Monteoru.

De asemenea, atenție și la animalele sălbatice.

”În ultima luna, a fost semnală frecvent prezența animalelor sălbatice (urs) în zona localităților Berca, Lacuri, Mlăjet, Cătina, Tronari, Bâsca Rozilei, Lopătari”, mai spun jandarmii.

Ce trebuie să faci dacă te-ai rătăcit pe munte

Nu puține au fost situațiile în care, din neatenție și lipsă de experiență pe munte, turiștii care au plecat în drumeții au fost nevoiți să ceară ajutor la 112 pentru că s-au rătăcit. Ei bine, în astfel de momente este bine, la fel, să se țină cont de câțiva pași tocmai pentru a ușura intervenția jandarmilor.

„Un turist care constată că s-a rătăcit și nu știe să se mai întoarcă înapoi de unde a plecat, ar trebui să respecte anumite reguli de bază. În primul rând, trebuie să sune la 112. De acolo, i se vor cere anumite date suplimentare: câte persoane sunt, dacă sunt persoane rănite, de unde au plecat, unde intenționau să ajungă și cam cât au parcurs din distanța pe care și-au propus s-o facă. În funcție de răspunsurile pe care le primește, operatorul o să trimită date către cea mai apropiată echipă de intervenție. În cazul în care au semnal GPS, li se va cere suplimentar să trimită locația în care se află”, plutonier adjutant Florin Dragu șef post Nehoiu. .

Cei care folosesc diferite aplicații pentru a trimite locația trebuie să știe că și aici este o regulă.

O mare greșeală făcută de cei care se rătăcesc este să părăsească locul în care se află după ce anunţă echipele de căutări. Cu alte cuvinte, după ce ai alertat echipajele de salvare trebuie să rămâi pe loc. În niciun caz nu trebuie să pleci din acel loc, pentru că este posibil ca mai departe să nu ai semnal la telefon și să nu fii găsit de cei care au venit după tine.
Pe de altă parte, jandarmii avertizează că orientarea pe munte nu este valabilă în orice condiții, iar în această situație o hartă tipărită este mult mai utilă decât una stocată în memoria telefonului.