Actualitate Agricultura acum

Planta minune, folosită de mii de ani în medicina chineză, studiată la Banca de Resurse Genetice Buzău

Folosită de mii de ani în medicina chineză dar prea puțin cunoscută în România! Este vorba despre o plantă minune cu  beneficii multiple pentru sănătate și pe care cercetătorii buzoieni vor să o aducă în atenția publicului larg. Floarea Balon sau după denumirea științifică, Platycodon grandiflorus, a fost descrisă pentru prima dată în China,  urmând ca în anii 1760-1835 cercetările din medicina japoneză să acorde o atenție deosebită acestei specii.

”Prezența plantei în flora României datează de foarte mult timp, însă descrierea botanică a acesteia a fost realizată cu un accent deosebit pe detalii de către acad. Traian Săvulescu, abia în anul 1964”, spun cercetătorii buzoieni.

În prezent, Floarea Balon este foarte consumată în Coreea, Japonia și China.

”Producția anuală de rădăcini în China este de 1.000 tone din care jumătate se exportă.  Japonia are un consum anual de 150.000 kg”, spun cercetătorii.

Planta minune este studiată atent și la Buzău.

”BRGV Buzău deține în colecția sa de germoplasmă numeroase genotipuri ale acestei specii însă 3 dintre acestea s-au remarcat prin expresivitate fenotipică distinctă . Primul genotip prezintă florile de culoare mov, un alt genotip prezinta flori de culoare roz, iar al treilea prezintă flori de culoare albă. (…)Printre cele mai semnificative efecte terapeutice ale Platycodon grandiflorus sau Florii Balon, cum este cunoscută în denumire populară, se numără: proprietăți antiinflamatorii, efecte expectorante, îmbunătățirea sănătății pulmonare, susținerea sistemului imunitar, efecte antioxidante, ameliorarea simptomelor digestive”, mai spun reprezentanții Băncii de Resurse Genetice și Vegetale Buzău.

Lăstarii tineri se consuma sub formă de salata, iar rădăcina se murează sau se adaugă în diferite băuturi – sucuri naturale, smoothie, shake-uri.  Este bogată în amidon, proteine, vitamine (B1, B2), caroten.

”Încă din sec. XX au fost demarate o serie de cercetări asupra conținutului biochimic deosebit al acesteia. Studiile de farmacologie modernă au demonstrat că principalii compuși biologici prezenți sunt flavonoidele, acizii fenolici, saponine triterpenoide, poliacetilene și steroli. Cercetările au demonstrat că acești compuși biologici au efecte antitusive, anti tumorale, antioxidante, antiinflamatorii, hipoglicemice, anti-obezitate, protector hepatice și imunomodulatoare”.