Actualitate

Siguranța motocicliștilor, prioritatea polițiștilor. Ce reguli trebuie să respecte pasionații moto, dar și șoferii

Polițiștii buzoieni au o serie de recomandări pentru cei care circulă cu vehicule motorizate pe două roți. Însă, cum atât motocicliștii , cât și șoferii folosesc aceleași căi de rulare, ambele categorii de conducători auto trebuie să fie mult mai atente în trafic.

FOTO-Florin Alexandru

Cum vara pot fi întâlnite pe șosele mult mai multe motocicletele decât în alte perioade ale anului, și cei care le conduc au nevoie de o atenție sporită în trafic în această perioadă.

În sezonul estival, motocicliștii rulează frecvent pe drumurile publice, aspect care implică o atenție sporită în trafic. Chiar dacă vehiculele conduse de motocicliști sunt de dimensiuni mai reduse comparativ cu autoturismele șoferilor, aceștia trebuie să le respecte prioritatea de trecere atunci când au acest drept, a transmis IPJ Buzău.

FOTO-Vlad Chivu

Chiar dacă și motocicliștii pot întrece măsura, apăsând mai tare pe accelerație, conducătorii auto sunt sfătuiți să încerce să îi protejeze, folosind conduita preventivă.

În situația în care observă un motociclist ce se expune unei situații de risc printr-o manevră imprudenta, polițiștii ii sfătuiesc pe șoferi să încerce să-i protejeze abordând o conduită defensivă

Iată care sunt sfaturile transmise de polițiști, pe care trebuie să le respecte motocicliștii:

  • Utilizați echipamentul de protecție omologat (cască, costum, cizme și mănuși) pentru că numai acesta vă poate asigura o protecție eficientă în caz de accident.
  • Fiți vizibili – folosirea permanentă a luminii de întâlnire a farului și semnalizarea oricărei schimbări a direcției de mers este obligatorie, iar pe timp de noapte sau vizibilitate redusă, folosiți echipament reflectorizant.
  • Respectați regulile privind efectuarea depășirii, manifestați prudență și efectuați această manevră numai prin partea stângă, fără a-i incomoda pe ceilalți parteneri de trafic.
  • Nu creați surprize în trafic, manevrele bruște sau accelerarea puternică a motorului produc disconfort, iar aplicarea principiului ”mă strecor” pentru că am timp sau am loc, generează risc major de accident.
  • Adaptați viteza la condițiile meteo, de drum și de trafic.
  • Anticipați pericolele – rulând la distanță de minim 1,5 m față de vehiculele aflate în staționare, pentru a evita deschiderea bruscă a unei portiere.
  • Nu confundați strada cu pista de concurs – viteza crește exponențial riscul de accident, precum și gravitatea consecințelor.