În era tehnologiei, copiii, de la cele mai fragede vârste, ajung să navigheze pe internet, să acceseze rețelele de socializare și să discute cu prietenii virtuali, fără să știe cine se află în spatele acelor nume. Grav este că din ce în ce mai mulți tineri, din dorința de a impresiona, de a „câștiga” vizualizări și like-uri, ajung să răspundă unor provocări care pot avea consecințe dintre cele mai grave. Un exemplu este unul dintre cazurile cu care polițiștii buzoieni s-au confruntat recent.
“Alo, Poliția? Am nevoie de ajutor, sunt sechestrată într-un imobil!” Așa a sunat un apel pe care l-au primit polițiștii la 112, un apel care a dat alarma în tot județul. O copilă de 12 ani, din Râmnicu Sărat, a sunat la numărul unic de urgență anunțând că în timp ce mergea spre școală a fost luată cu mașina de un bărbat care l-ar cunoaște pe tatăl ei dar care nu a dus-o la școală ci o ține sechestrată într-un imobil. Cum cazul părea extrem de grav, forțe importante din IPJ Buzău, și nu numai, s-au mobilizat pentru a porni în căutarea fetei.
“O fetiță de 12 ani a sunat la 112 și a sesizat că a fost luată cu o mașina, când voia să plece la școală, de o persoană cunoscută tatălui ei și apoi sechestrată. A transmis faptul că a fost luată de o mașină bleumarin, a furnizat număr de înmatriculare. Au fost angrenate forțe, s-au făcut verificări ore bune, pentru ca în cele din urmă să se afle că situația reală este alta. Numărul de înmatriculare pe care l-a oferit minora nu exista. În cele din urmă, minora a spus că verificările trebuie oprite pentru că de fapt ea doar a urmat o provocare de pe Tik Tok, o glumă pe care a văzut-o pe Tik Tok. A văzut acolo că atunci când va întâlni o mașină bleumarin pe stradă, să sune la 112 și să spună că a fost sechestrată”, a declarat, la Focus Tv, inspectorul principal Andreea Glogoviteanu, de la IPJ Buzău.
Deși “gluma” pe care a făcut-o a însemnat mobilizarea de forțe impresionante, ore întregi de căutări în zadar, minora a scăpat ușor. Polițiștii nu au aplicat nicio amendă, în schimb au stat de vorbă cu copila și i-au explicat consecințele unui asemenea gest.
Astfel de capcane în care cei mici cad de multe ori sunt prezente peste tot, în mediul online. Polițiștii transmit atât copiilor, cât și părinților, să fie cu ochii în patru și în niciun caz să nu dea curs unor astfel de provocări și să nu acceseze link-urile care apar pe rețelele de socializare sau în timpul jocurilor online.
“Există aceste provocări și în mediul școlar, sunt persoane care trebuie să filmeze acele provocări pentru a primi recompense, vizualizări. Aceste provocări apar și în momentul în care minorii sunt pe chat, pe diverse jocuri, pentru a obține vieți. Sau, uneori, trebuie să acceseze diverse link-uri pentru a da date de pe cardurile părinților. Transmitem copiilor și părinților să nu acceseze și să nu ofere datele de pe carduri.”
Adaugă comentarii