Actualitate

Pompierii buzoieni, de 6 ani pe podium. Prin ce s-au făcut remarcați

În caz de cutremur, incendii majore sau alte dezastre naturale, salvatorii buzoieni ar fi pregătiți să intervină în forță, în cel mai scurt timp de la producerea situațiilor de urgență. Cel puțin așa arată statisticile. Analizele din ultimii ani au scos în evidență faptul că pompierii din Buzău sunt printre cei mai bine pregătiți salvatori din țară, clasându-se pe primele locuri când vine vorba despre timpii de răspuns în caz de dezastre.

Într-o intervenție în direct,în emisiunea Focus News de la Focus Tv, locotenent colonel Bogdan Mitrea, cel care a preluat atribuțiile de inspector-șef ISU Buzău, a declarat că în ultimii 6 ani Detașamentul de Pompieri Buzău s-a făcut remarcat la nivel național. Din 2017, spune șeful Isu Buzău, pompierii buzoieni au dovedit că sunt extrem de bine pregătiți și gata să acționeze în doar câteva minute de la producerea unor situații de urgență.

“La nivelul județului Buzău timpii de intervenție sunt foarte buni. Chiar pot spune că Detașamentul de Pompieri Buzău este pe primul loc ca număr și timpi de răspuns, timpi de intervenție, la nivel național. O arată o statistică realizată pe intervențiile din 2017. De atunci, dacă n-a fost pe primul loc, Detașamentul 1 de Pompieri Buzău a fost în primele 3 locuri.”

Declarațiile vin în contextul în care astăzi au avut loc două exerciții ce au avut același scenariu: intervenția în caz de cutremur. Simulările s-au derulat în unități de învățământ din municipiul reședință de județ: Școala Gimnazială Nr. 7 și Școala Nr. 11.  Elevii și cadrele didacttice au fost evacuați, iar echipele de salvare au pătruns în incinte conform unor scenarii prestabilite, pentru a simula un caz real de intervenție post-seism. Școlarii au fost învățați cum să se comporte în cazul unei evacuri, ce comportament să adopte și care sunt zonele în care sunt expuși unro pericole, imediat după o mișcare a pământului.

Exercițiile au fost unele de testare pentru reprezentanții serviciilor de protecție civilă. În același timp, se încearcă pregătirea populației pentru o reacție adecvată. Concluziile reprezentanțilro ISU au arătat că exercițiile au fost un succes.

“În ultima perioadă cadrele Serviciului Protecție Civilă au avut o serie de evenimente în municipiu și în județ, iar la fiecare control noi organizăm și exerciții. În acest context, astăzi cadrele s-au comportat exemplar, elevii s-au comportat exemplar, nu au fost probleme pe timpul evacuării din clădiri, nu au fost probleme în timpul exercițiului, concluziile fiind pozitive.”