Actualitate

(FOTO) Povestea inedită a lucrărilor de artă donate Muzeului Județean Buzău

Donație extrem de valoroasă pentru Muzeul Județean Buzău. O adevărată colecție de opere de artă realizate de marele pictor buzoian Pompiliu Dobrin a ajuns în proprietatea instituției de cultură. Fiica marelui artist a decis să doneze muzeului nu mai puțin de 82 de lucrări de pictură și grafică realizate de Pompiliu Dobrin. Donația acestei colecții impresionante este un eveniment de o importanță deosebită pentru Muzeul Județean Buzău, fiind rare ocaziile în care un muzeu mixt poate achiziționa sau primi prin donație un număr atât de mare de lucrări.

Lucrările au intrat în colecțiile muzeului ca urmare, în primul rând, a activității de cercetare întreprinsă de muzeograful muzeului, Alexandru Anghel, cel care a luat legătura cu fiica marelui artist, Amalia Maria Dinu, de profesie medic, în București, cea care a fost de acord să doneze lucrările din atelierul profesorului.

„Sunt foarte multe lucruri deosebite la această colecție. În primul rând, întregește galeria pictorilor buzoieni pe care Muzeul Județean Buzău o are în expoziție. Doi, este una dintre cele mai mari, numeric vorbind, colecții pe care muzeul nostru le are de la un artist cu atât de multe recunoașteri la nivel național, cu atât de multe premii. Și, în plus, să ți se îmbogățească patrimoniul secției de artă cu un număr de 82 de lucrări de o reală valoare, dintr-un foc, este ceva deosebit. De obicei, dinamica unei secții de artă într-un muzeu mixt, nu vorbim de muzeele de artă, ci într-un muzeu mixt, așa cum este al nostru, este una foarte scăzută. Dacă ai posibilitatea să achiziționezi, ca să nu mai spun, să primești donații de 5-6 lucrări pe an, cam asta e dinamica, înseamnă un an bun, în care ai îmbogățit colecția și ai studii. În momentul în care ai lucrări, repet, de reală valoare, într-un astfel de număr, într-o colecție de sine constituită, de artă, este ceva la care doar poți visa “, a declarat, pentru șansanews.ro, Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău.

Nu doar că fiica marelui pictor a fost de acord dă doneze lucrările tatălui său, pentru ca, astfel, să poată fi admirate de cât mai mulți buzoieni, ci și-a pus și propria amprentă pe colecția de opere de artă, înainte de a fi expusă la Muzeul Județean. Cum lucrările realizate de pictorul buzoian nu aveau și nume, chiar fiica artistului a stabilit denumirea fiecărei opere de artă.

“Este o colecție, ca să spun așa, în lucru și însăși povestea ei este una care îi crește valoarea, adică faptul că lucrările nu aveau nume și atunci am considerat, împreună cu Alex, că este important ca denumirile, titlurile lucrărilor să fie date chiar de fiica autorului. Este un element de plus valoare pentru colecție. Au stat împreună și au identificat, au formulat titlurile pentru lucrările care, începând de astăzi (n.r. 18 mai), sunt în colecția noastră. Ele se vor constitui în colecția „Profesor Pompiliu Dobrin” și, cu siguranță, într-un timp foarte scurt vor fi expuse, sperăm noi, să fie una dintre expozițiile de deschidere ale viitorului Centru muzeal Brătianu. ”

82 de lucrări de artă înseamnă, pe lângă un număr impresionant de opere primite de muzeu,și o multitudine de emoții și sentimente transpuse în imagini. Publicul buzoian se va putea bucura curând de toate acestea.

„Să știți că tematica abordată este una destul de variată, oarecum ca element comun fiind identificat, pe de-o parte, schematizarea, pe de altă parte, o gamă coloristică extrem de variată. Unele dintre lucrări nu au reușit să fie terminate de artist, multe dintre ele fiind în diferite stadii de lucru, dar vor fi expuse exact așa cum sunt”, a explicat directorul Daniel Costache.

Pompiliu Dobrin s-a născut la Buzău pe 19 decembrie 1961. A studiat la Liceul Pedagogic „Spiru C. Haret”, apoi a absolvit secția de artă plastică a Academiei de Artă din București.

Membru din anul 1995 al Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Buzău, a participat la numeroase expoziții de grup, organizate în cadrul acestei asociații, și a realizat expoziții personale în țară și străinătate. A câștigat Premiul pentru pictură al Bienalei „Ion Andreescu” din Buzău și Premiul U.A.P.R. la Bienala de artă plastică „Gh. Petrașcu” din Târgoviște, în anul 2006, iar în 2007 a fost premiat cu locul IV la concursul de pictură „Câmpina 24 H”.

Sursă fotografii: Facebook.com / Muzeul Județean Buzău