SĂNĂTATE

PRAF ÎN OCHI. Ministerul Sănătății a trimis la Buzău vaccinurile antigripale. Câte doze a cerut DSP și câte a primit

Campania de vaccinare antigripală poate să înceapă. Direcțiile de Sănătate Publică din țară au primit o primă tranșă de vaccin antigripal, serul ce va fi utilizat pentru imunizarea personalului medical și a persoanelordin categoriile de risc. Zilele trecute, furnizorul vaccinului care ferește populația de gripă și complicațiile care pot apărea pe fondul acestei afecțiuni, a livrat în teritoriu primul lot de vaccin pentru Direcțiile de Sănătate Publică. În total, 400.000 de doze de vaccin au fost livrate în întreaga țară.

Direcției de Sănătate Publică Buzău i-au revenit 7200 de doze. O cifră similară celei din anii trecuți, însă mult mai puțin față de cât au estimat specialiștii instituției că ar fi nevoie în acest sezon rece pentru imunizarea populației din grupele de risc. Având în vedere situația specială de anul acesta, generată de noul coronavirus, conducerea DSP Buzău așteaptă lămuriri de la Ministerul Sănătății cu privire la beneficiarii primelor doze de vaccin.

“Am primit o cantitate de 7200 de doze. DSP Buzău a estimat un necesar de peste 60 000 de doze la nivelul județului. Pentru a fi distribuite, la acest moment avem în vedere personalul medico sanitar din cadrul unităților sanitare, pentru că așa cum știm au fost câteva probleme în aceste unități, dar în același timp, având în vedere contextual epidemiologic în care ne aflăm, așteptăm și precizări de la Ministerul Sănătății pentru a vedea căror categorii de persoane se distribuie această primă tranșă. Cantitatea este cam aceeași, deocamdată. Vom vedea, noi am solicitat mult mai multe doze decât anul trecut și decât în anii precedenți”, a declarat pentru șansanews.ro directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu.

Anul acesta, mai mult ca oricând, specialiștii din sănătate recomandă vaccinarea antigripală. Medicii se tem că o suprapunere a gripei cu infecția cu coronavirus ar putea genera probleme serioase. Tocmai pentru a evita pe cât posibil aceste riscuri, specialiștii din sănătate recomandă vaccinarea antigripală.

“În acest context epidemiologic este absolut necesar și știți că noi de fiecare data recomandăm vaccinarea antigripală. Având în vedere și acest context, cred că prevenția este mult mai importantă, se imunizează populația cu acest vaccine antigripal.”

Vaccinarea antigripală este recomandată, în special, pentru persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire și apariția de complicații majore provocate de gripă:  femei însărcinate, copii cu vârsta peste 6 luni, bolnavii cronici, vârstnicii dar și personalul medical.