SĂNĂTATE

UN BĂIEȚEL DE 10 ANI DIN BUZĂU CU COVID-19 ÎN STARE GRAVĂ. Este la Terapie Intensivă, cu un diagnostic crunt

Un băieţel de 10 ani din Buzău, confirmat cu COVID-19, este în stare gravă din cauza noului virus. Copilul este internat la Terapie Intensivă, în spitalul Victor Gomoiu din București.

Potrivit unor surse medicale, copilul ar fi fost adus zilele trecute la Spitalul Județean Buzău. Era în stare gravă, medicii suspicionând o meningoencefalită, dat fiind că micul pacient prezenta dureri de cap, febră și somnolență. De asemenea, i-a fost prelevat test pentru coronavirus, care ulterior, a ieșit negativ. Din cauza stării grave în care era băiețelul, medicii au decis transferul la spitalul Victor Gomoiu din Capitală.

Odată ajuns la București, medicii i-au prelevat din nou probe pentru coronavirus, care au ieșit pozitive, specialiștii stabilind diagnosticul de boala Kawasaki, o afecţiune ce poate fi declanşată de noul virus.

Băieţelul este internat acum la Terapie Intensivă, în spitalul Victor Gomoiu din București. Nu este intubat sau ventilat mecanic, însă boala i-ar fi afectat plămânii. Este tratat de o echipă de medici formată din anestezist, neurolog, pediatru şi un infecţionist de la Matei Balş.

”Un copil cu o infecţie cu Covid spre finalizare care a făcut o infecţie bacteriană peste. E primul caz din România, dar o să fie bine.”, a declarat pentru Antena 1  Diana Zaharia, medic Unitatea de Primiri Urgențe Spitalul Gomoiu.

”Un copil venit într-o stare gravă, actualmente staţionar, cu o boală multisistemică inflamatorie post SARS-COV-2. Poate pune în pericol viaţa copilului, este un caz rar, din câte ştiu nu au mai fost în România cazuri de Terapie Intensivă Pediatrică”, a declarat la rândul său dr. Diana Ionescu de la spitalul Victor Gomoiu.

Boala Kawasaki este una inflamatorie, de cauză necunoscută, care determină inflamarea pereților arterelor, ceea ce duce, printre altele la febră, erupții cutanate și dureri articulare. Cea mai gravă complicație a bolii Kawasaki este deteriorarea arterelor coronare, care, în cazuri rare poate pune viața în pericol.

Potrivit Medikatv.ro, deși cifrele par îmbucurătoare, specialiștii nu cunosc însă în totalitate modul în care corovirusul afectează organismul copiilor. Oamenii de știință încă încearcă să descopere toate aceste amănunte. Ceea ce se știe însă cu certitudine este că micuții dezvoltă alt tip de complicații, prin comparație cu adulții.

Această complicație poartă denumirea de „Sindrom Kawasaki” și poate provoca afecțiuni cardiace și vasculare.

Se spune că un copil nu are un sistem imunitar dezvoltat care să provoace acea furtună de citokine. Acestea sunt speculații. Ceea ce vedem este un tip de boală diferit. Există niște complicații foarte severe vasculare și cardiace, este acest pseudo-sindrom Kawasaki care a fost întâlnit la destul de multe cazuri în SUA și Marea Britanie, în care există niște complicații vasculare și cardiace”, a explicat dr. Radu Ciornei, cercetător în microbiologie, imunologie și genetică moleculară.

Sindromul Kawasaki este o complicație specifică bolilor infecțioase, iar pacienții care suferă de această afecțiune ajung să fie internați la terapie intensivă.

Dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, descrie mecanismul prin care acționează boala:

Reacționează în acest caz sistemul imun cu repercusiuni asupra a tot ceea ce înseamnă răspuns din partea organelor vitale. Adică pe lângă plămân răspunde și rinichiul, răspunde și ficatul, ajungând la o disfuncție organică multiplă. O situație în care viața copilului este pusă în pericol. Sindromul este prezent și în alte boli de origine infecțioasă și este periculos. În acest caz se ajunge la ATI și manevrele din ATI sunt cele care pot salva copilul și sunt manevre mai importante decât medicația specifică etiologică”.

În ceea ce privește tratamentul administrat copiilor infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele românești, aceștia au primit antiviralul Kaletra sub formă de soluție, în concentrații mici. Acest antiviral este realizat special pentru a fi administrat copiilor infectați cu HIV.