Actualitate

PREFECT: TOATE FIRMELE DE RECICLARE DIN BUZĂU VOR FI VERIFICATE. Multe NU respectă măsurile de protecție la incendii

Incendiul violent de marți seară, izbucnit la o hală a unui reciclator din Buzău, s-a produs după ce, recent, firma respectivă fusese sancționată de inspectorii ISU tocmai pentru că nu luase toate măsurile pentru a interveni în caz de incendiu. Reciclatorul a fost amendat în urmă cu câteva săptămâni pentru lipsa hidranților, deși, în hala respectivă avea depozitată o cantitate importantă de deșeuri care se puteau aprinde ușor. De altfel, tocmai lipsa hidranților a fost și motivul pentru care intervenția pompierilor a fost îngreunată. Mai mult, nici angajații firmei de reciclare nu au putut interveni din primul moment în care au fost observate flăcările.

” Reciclatorul,  deși avea foarte multe materiale combustibile în incinta lui, nu avea acolo rețele de hidranți cu apă, deși erau obligatorii. I-ar fi ajutat  foarte mult pe angajații din instituție să limiteze incendiul în fază incipientă, i- ar fi ajutat și mai mult pe pompieri să se alimenteze cu apă. Practic, acești hidranți nu existau. De altfel, am înțeles de la comandantul ISU Buzău că fuseseră și amendați cu câteva săptămâni în urmă, din această cauză.  Ce am mai observat aseară la locul incendiului, câțiva angajați ai firmei care erau acolo erau în stare de ebrietate, nici nu ar fi fost în stare să reușească stingerea unui incendiu”, a declarat pentru șansanews.ro și Focus Tv, prefectul de Buzău, Silviu Iordache.

După ceea ce s-a întâmplat marți seară, prefectul de Buzău a cerut Inspectoratului pentru Situații de Urgență să verifice toate firmele de reciclare din Buzău, pentru a vedea în ce măsură respectă regulile de prevenire a incendiilor:

”Am insistat să se reia controalele la toți operatorii economici care au materiale combustibile în cantități atât de mari și să verifice sau să impulsioneze instalarea acestui tip de hidranți. Am solicitat să se ia toate măsurile pentru prevenirea  acestor tipuri de incendii. In mod evident, ISU ar trebui să  acționeze gradual, cu avertismente, cu informări, cu conștientizare, înainte să aplice amenzile. Nu amenda este soluția ci să-i facă pe  agenții economici să conștientizeze riscul incendiului pentru a nu mai ajunge la probleme atât de grave. Aceste centre de colectare și reciclare,  in cea mai mare parte,  nu sunt asigurate cu măsuri de protecție la incendii, deși ar trebui.”

Reamintim, incendiul violent de marți seară de la Frasinu, Buzău, nu este un caz izolat. În nici doi ani, 4 astfel de cazuri s-au semnalat la diverși reciclatori din municipiul Buzău, incendii care au însemnat tone întregi de PET-uri, carcase de electrocasnice sau cauciucuri arse, fum gros degajat în atmosferă, poluând aerul, dar și o mobilizare a zeci de echipaje de pompieri care au luptat cu flăcările ore în șir.

Primul astfel de caz a fost semnalat în vara anului 2019, la un depozit de fier vechi din cartierul Simileasca.  Apoi, la aproape un an distanță, carcasele de frigidere depozitate pe platforma unei firme de reciclare de la marginea Buzăului s-au aprins, arzând circa 300 de tone de deșeuri electrice și electronice. Iar la începutul acestui an, în ianuarie, deșeurile depozitate de aceeași firmă de reciclare, dar la un alt punct de lucru, s-au aprins. Au fost flăcări uriașe și fum negru, și au ars peste 300 de tone de carcase de frigidere dar si alte deșeuri. De fiecare dată, firmele respective au primit amenzi semnificative pentru problemele de mediu generate.