Actualitate

Prefectul de Buzău: “În criza asta, se acționează cu pedala la podea, toată lumea turează la maxim”. Ultimele măsuri în criza sanitară

În contextul în care spitalele COVID din Buzău sunt arhipline iar zeci de persoane așteaptă să le fie găsit un loc într-un salon, autoritățile buzoiene caută zilnic noi soluții pentru a depăși această criză. Se luptă pe mai multe paliere. Pe de o parte, se încearcă mărirea capacității de internare, iar pe de altă parte se acționează pentru convingerea populației că vaccinarea este singura soluție pentru a pune capăt coșmarului pe care cu toții îl trăim în această perioadă.

Prezent în studioul Focus Tv, la doar 3 zile de la învestire, prefectul de Buzău, Daniel Țiclea, a vorbit despre eforturile autorităților pentru a câștiga lupta cu virusul. Prioritatea zero a autorităților angrenate în lupta criza sanitară este rezolvarea problemei locurilor din spitale. O primă “victorie” a fost obținută chiar zilele acestea, prin desemnarea altor două spitale unități suport COVID.

“Prima țintă este eliberarea curții Spitalului Județean. E ambițioasă, muncim la ea.Sunt în jur de 50-60 de oameni în așteptare, în UPU. Asta înseamnă că sunt în așteptare atât în UPU, cât și în containere, în ambulanțe, în mașini private. Vestea cea mai bună a venit ieri, aceea că Spitalul Smeeni a fost declarat suport COVID. Ceea ce era doar o speranță de 2-3 săptămâni, printr-o activitate de lobby dusă cu o determinare totală, s-a reușit să apară ordinul de ministru pentru acest spital, dar și pentru Spitalul CFR. De azi, au fost transferați pacienți de la Județean la Smeeni. Iar la Spitalul CFR credem că de mâine se vor face internări. A fost o veste care a ușurat și a ridicat nivelul de speranță pentru toți cei din prima linie de pe acest front. Cazurile aflate pe o pantă spre însănătoșire și o zonă cât de cât de siguranță după COVID, vor fi transferate către aceste două locații pentru ca acele paturi dotate la cel mai bun nivel să fie accesate de alți pacienți în stare gravă. Am pus la punct două ambulanțe rezervate strict pentru transferuri către Smeeni și CFR.”

Zilnc se verifică situația stocurilor de medicamente dar și situația exactă din fiecare spital, pentru a putea rezolva din timp fiecare problemă întâmpinată.

“Zilnic, avem ședință cu managerii de spitale, reprezentanții DSP, SAJ Buzău. Se discută cazurile speciale, se decid lucruri în acest board de 10-12 conducători de spitale, lucruri de genul “mai dă- mi tu 3 tuburi de oxigen”, „la Nehoiu un pacient a început să se simtă rău, îl trimtiem la Județean, ba nu, la Râmnic pentru că s-a eliberat un pat”. Se discută despre nevoile de medicație, acolo unde sunt stocuri de medicamente încercăm să facem o omogenizare la nivel de județ.”

“Vreau ca toată lumea să cupleze la acest efort, să ieșim din acest necaz”

Pe de altă parte, autoritățile se luptă cu valul de mesaje anti vaccinare și încearcă să îi determine pe buzoieni să se informeze doar din surse sigure și să înțeleagă faptul că vaccinarea este singura soluție pentru a opri afluxul de pacienți din spitale și, implicit, pierderile de vieți omenești. Pentru a duce aceste mesaje în tot județul, mai aproape de fiecare persoană, prefectul Daniel Țiclea intenționează să ceară sprijinul reprezentanților Bisericii. Iar demersurile pentru ca întâlnirea cu ÎPS Ciprian să aibă loc cât mai curând au început deja.

„În ultimele luni, din păcate,a fost promovat foarte mult mesajul anti vaccinist, nu-mi dau seama ce se putea face mai bine. În mediul rural avem probleme. O caravană a vaccinării a trecut de 2 ori prin toate comunele județului. Nu foarte mulți oameni au fost convinși. Mesajul anti vaccinare a venit de la o groază de vectori, acum vreau ca toată lumea să cupleze la acest efort, să ieșim din acest necaz. Am promis că voi face toate eforturile și toată activitatea de lobby pentru o întâlnire cu reprezentanții Bisericii, cu ÎPS Ciprian. Am început demersuri. Cred că întâlnirea va avea loc. În echipa de la Prefectură avem și un preot. Este unul dintre canalele prin care încerc să obțin o întâlnire cu ÎPS Ciprian”, a adăugat la Focus Tv, prefectul Daniel Țiclea.