Actualitate

Proiect inedit de ”schimbare la față” a mai multor școli din Buzău. Ce bine arată! (FOTO)

Proiect inedit, menit a schimba fațadele școlilor din municipiu. Este vorba despre proiectul intitulat ”Sus Muralul”, demarat de Primăria Buzău, în parteneriat cu Centrul Cultural Alexandru Marghiloman, proiect în care sunt angrenați mai mulți artiști plastici, care prin picturile lor fac ca sediile unor școli să capete un cu totul alt aspect, mai modern, mai tineresc.

La Liceul Tehnic Moisil, una dintre școlile prinse în proiect, lucrările unei imense picturi murale pe fațada unității de învățământ, s-au terminat. Pictura nu doar că este plăcută din punct de vedere estetic, ci ajută și mediul înconjurător. Elementul inovator al acestor picturi îl reprezintă faptul că vopselurile absorb dioxidul de carbon și elimină oxigen.

„Proiectul se numește „Sus Muralul”. Este vorba de un proiect la care participă mai mulți artiști plastici, care au această specializare, de a picta fațade și, iarăși un element foarte important al proiectului este că pictura se face cu vopseluri prietenoase cu mediul, care absorb dioxidul de carbon și elimină oxigen” a declarat viceprimarul municipiului Buzău, Oana Matache.

Pictura, intitulată „Tu (să) tinzi spre Infinit!”, nu este doar ornamentală, ci conține și un mesaj. Pictura arată interesul profesorilor și al școlii față de elev, ca element principal în întreg sistemul educațional.

„Se poate observa pronumele „TU”  în centrul unui circuit tehnic, electric și reprezintă punerea în centrul interesului și activităților noastre a elevului, prin care el să se simtă centrul atenției în școala în care învață. Pentru noi, în general, toate proiectele educaționale și adiacente lor sunt tocmai pentru a le da această încredere elevilor, tinerilor, că sunt importanți și sunt văzuți. Acel „TU” se referă la elevi. (..) Feedback-ul a fost foarte bun. În primul rând l-am primit de la elevi și profesori. S-au bucurat foarte mult. Iar cetățenii au răspuns pozitiv, pentru că oamenii au nevoie și de astfel de proiecte, care reprezintă regenerare urbană. Prin acest proiect vrem să dăm identitatea meritată orașului nostru și să îl facem mult mai atractiv și din punct de vedere vizual.”

Până în acest moment, au mai fost realizate picturi la Liceul Marghiloman, dar și la Școala nr. 5. În cadrul primei etape ale acestui proiect vor mai urma Grădinița cu Program Prelungit Nr. 6 și Grădinița Nr. 18. Iar pe viitor este posibil ca astfel de lucrări să fie realizate si pe alte unități școlare, dar și pe spitale si blocuri.