Actualitate Social

Preferă să rămână fără niciun leu decât să muncească. Peste 1.000 de buzoieni, lăsați fără ajutoare într-o singură lună

Sursa foto ziarul21.ro

Locuri de muncă sunt, dar nu are cine să le ocupe. De asta se plâng, în ultima vreme, tot mai mulți agenți economici.  O constată și reprezentanții Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă, cei care, lună de lună, se văd nevoiți să scoată din evidențe și să sisteze plata ajutoarelor financiare către sute de persoane din județ care refuză categoric să muncească. Numai luna trecută, la Buzău, sute de persoane care trăiau din ajutorul de șomaj sau alte ajutoare oferite de stat, precum venitul minim garantat, au fost scoase de pe lista beneficiarilor. Asta pentru că, deși li s-au oferit locuri de muncă, au spus un “NU” categoric.

“Numai în cursul lunii august am scos de la plata ajutorului de șomaj  pentru refuz de loc de muncă  376 de persoane. De asemenea, văzând aceste persoane de la venitul minim garantat că primesc acasă dispoziții de repartizare obligatorii, 816 persoane beneficiare ale venitului minim garantat nu s-au mai preznetat la viza periodică și au fost scoase din evidență și plată. Deci, cu alte cuvinte, la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie, peste 1000 de persoane au fost scoase dintr-o formă de evidență și, bineînțeles, AJPIS le-a scos dintr-o formă de plată, pentru că au refuzat aceste locuri de muncă”, a declarat, la Focus Tv, directorul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Buzău, Ionel Tociu.

Mai grav, nu se întrevede o soluție pentru rezolvarea acestei probleme în viitorul apropiat. Cei mai mulți dintre beneficiarii venitului minim sunt analfabeți, așa că șansele de a se angaja sunt extrem de scăzute. Însă, pe de altă parte, nici nu vor să își depășească această condiție și să evolueze, mai spun autoritățile.

“ Din aproximativ 8.000 de cetățeni beneficiari ai venitului minim garantat, peste 60% sunt eprsoane care nu știu să scrie și să citească. Aceste persoane sunt de o vârstă din ce în ce mai redusă, s-a ajuns la 38 de ani, persoane care nu știu să scrie și să citească. Și, atunci, și reacția acestor persoane vis-à-vis de viață, de societate, de un loc de muncă, este o reactive, din nefericire, pe măsură.”

La finele lunii august, în județul Buzău erau înregistrate în evidențele AJOFM 7.446 persoane, cu 1.134 mai puține față de luna iulie. Rata șomajului a fost de 4,35%, în scădere față de luna iulie (5,01%).