Actualitate

Pregătiri pentru adăpostirea unui val de refugiați. Sute de ucraineni, așteptați la Buzău

foto: ziare.com

Zeci de refugiați din Ucraina au ajuns, în ultimele zile, în județul Buzău. Femei, copii și bătrâni, care au fugit din țara lor pentru a-și salva viețile, au trecut granița și s-au oprit la Buzău, unde au cerut ajutorul autorităților sau au fost primiți cu brațele deschise de proprietari de hoteluri, pensiuni sau familii cu suflet mare.

Luni, 7 martie, în Buzău, oficial, sunt înregistrați 19 refugiați, alți 4 -femei și copii- urmând să ajungă în municipiu până la finele zilei. Ucrainenii sunt cazați în camerele amenajate la internatul Liceului cu Program Sportiv și la un hotel din municipiu. În perioada următoare, însă, numărul refugiaților ar putea crește semnificativ. Zilnic, tot mai mulți ucraineni fug din calea războiului și se opresc temporar în țara noastră. În județele de la graniță sunt deja mii de persoane adăpostite, așa că dacă aici locurile de cazare vor fi epuizate, un val de refugiați ar putea ajunge și în județul Buzău. Prefectul Daniel Țiclea a dezvăluit, la Focus Tv, că scenariul pe care se lucrează în prezent prevede primirea, într-o primă fază, a 300-400 de persoane.

“Nu am organizat până acum tabere centralizate pentru refugiați pe teritoriul județului Buzău. Avem scenariu în lucru. Este posibil ca județele care primesc deocamdată să nu mai facă față: cele de graniță și cele de suport. Este posibil ca ei să nu mai facă față. Probabil, dacă și Prahova se va colmata, vom trece și noi să amenajăm tabere pentru refugiați. Există un astfel de scenariu, știm ce internate, ce tabere școlare vom aborda, ce hoteluri și ce pensiuni și-au oferit serviciile. Primul nostru gând este ca în prima etapă să apelăm la structuri ale statului român, nu la structuri private. Avem în pregătire un scenariu pe 300- 400 persoane, excluzând tabăra mobilă a ISU.”

Refugiații ar urma să fie cazați și să primească hrană caldă sau orice altceva au nevoie în diverse internate școlare, pensiuni sau alte locații. Una dintre variantele luate în calcul a fost tabăra de la Poiana Pinului însă, după verificarea condițiilor de aici, s-a stabilit că tabăra are nevoie de lucrări importante pentru a putea primi oaspeți.

“Joi au fost domnii subprefecți la Poiana Pinului, împreună cu ISU și Direcția Județeană de Tineret și Sport. Am mers și eu personal să evaluez situația. Tabăra nu poate fi redeschisă imediat. Este nevoie de resurse și de timp cel puțin 2- 3 zile pentru igienizare, cred că ar trebui să o lăsăm în rezervă. Mai avem variante de locații de stat și private.”

Au fost stabilite și sumele ce vor fi decontate de stat pentru cazarea refugiaților.

“Pentru structurile de stat sau private care pot livra servicii de cazare așa cum sunt stipulate în legislație se decontează suma de 100 lei/persoană pe zi, dar nu mai mult de 230 lei / cameră. Acestei sume i se adaugă indemnizația de hrană de 20 lei/ persoană pe zi. Pentru celelate situații în care alte entități, organizații de stat sau private asigură aceste servicii de adăpostire, a fost prevăzută suma de 50 lei/ persoană pe zi,  plus indemnizația de hrană de 20 de lei”,  a adăugat prefectul Daniel Țiclea.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian