Actualitate SĂNĂTATE

Premieră la Buzău: medicii rezidenți, pregătiți în Spitalul Județean

După ani întregi în care toate eforturile pentru atragerea medicilor specialiști nu au avut rezultatele scontate, Spitalul Județean Buzău ar putea să fi găsit cheia pentru rezolvarea cât de cât a deficitului de personal. Cel mai mare spital din județul Buzău a devenit, recent, Centru de pregătire pentru medicii rezidenți. Practic, studenții la Medicină pot alege Spitalul Județean pentru stagiile de formare profesională. Iar, la finalul acestei perioade, dacă vor dori, vor putea rămâne să profeseze la Buzău. În prezent, doi rezidenți se pregătesc în secția ATI a Spitalului Județean.

„Spitalul Județean a reușit să devină un centru de formare rezidenți și suntem acreditați de către Ministerul Sănătății să formăm rezidenți din ianuarie. Ei pot veni la Buzău să se formeze aici pe perioada rezidențiatului și atunci am avea și noi forță de muncă în plus. Avem 2 la ATI, în prezent, în rest nu avem. Ei singuri își selectează centrul de pregătire și spitalul unde vor să facă și atunci eu pe asta aș merge mai mult, să afle cât mai mulți că pot alege și Spitalul Județean Buzău ca centru de pregătire”, a declarat la Focus Tv, directorul medical al spitalului, medicul Ștefania Manolescu.

Pe lângă faptul că se pregătesc pentru meseria aleasă, tinerii rezidenți, sub coordonarea unui medic specialist, pot efectua și gărzi, fiind remunerați pentru activitatea depusă.

„Pentru rezidenți, pentru cei care doresc să vină în Buzău, le va fi decontată cazarea, pe perioada cât stau la noi. Ei sunt plătiți de minister, nu avem noi niciun amestec în asta. Și pe lângă asta, rezidenții mai mari de an trei, patru, în funcție de specialitate, pot efectua gărzi plătite la Spitalul Județean Buzău, sub îndrumarea unui medic specialist sau primar și atunci ei vor fi plătiți și pe acele gărzi.”

Conducerea Spitalului Județean speră ca Centrul de pregătire de la Buzău să fie ales de tot mai mulți rezidenți iar bună parte dintre aceștia să rămână să profeseze aici.

În paralel, pentru că deficitul de medici specialiști este acut pe mai multe secții, reprezentanții spitalului vor merge, în perioada următoare, la toate congresele pentru a sta de vorbă cu medicii și a le prezenta oferta unității de la Buzău, în încercarea de a-i atrage aici. Este nevoie de specialiști la Medicină Internă, Gastroenterologie, ATI, dar cea mai mare criză este la Cardiologie. De altfel, la Cardiologie situația este critică. După pandemie, numărul pacienților a crescut, afecțiunile s-au agravat, în timp ce numărul medicilor care îi tratează pe pacienți este total insuficient. S-a ajuns să se întocmească liste lungi de așteptare.

„De oameni avem nevoie cam pe toate specializările, să spunem că schemele complete ar fi pe Ortopedie, Chirurgie, Ginecologie. Deficitul major este pe Cardiologie. Și, deși Spitalul Județean are în dotare un echipament, un angiograf care este utilizat pentru patologia coronariană, cerebrovasculară și alte afecțiuni arteriale, acesta este folosit, în momentul de față, de un singur medic, noi având doar doi medici care lucrează pe secția de Cardiologie. Probabil că, nu știu, cei din afara județului nu cunosc aceste aspecte și se sperie, oarecum, de o venire la Buzău. Am avea nevoie undeva la 5-6 medici ca să putem și noi funcționa normal.”