Actualitate

Premieră națională la Muzeul Județean. Chihlimbar confiscat, expus la Buzău

Sursa foto Fb/ Muzeul Chihlimbarului

Muzeul Județean Buzău va bifa un eveniment unic la nivel național, chiar luna aceasta. Cu ocazia Nopții Muzeelor, la Buzău vor fi expuse cantități importante de chihlimbar confiscat recent de procurorii DIICOT de la indivizi care au introdus pepitele ilegal în țară din Ucraina, încercând să le livreze mai departe în diverse țări europene.

Sute de kilograme de chihlimbar au fost confiscate de procurorii români anul trecut. Pepitele, extrem de valoroase, au fost păstrate la Agenția Națională de Valorificare a Bunurilor Indisponibilizate și atent analizate de experți. Iar luna aceasta, pentru prima dată în țara noastră, chilhlimbarul va fi expus publicului. Nu oriunde, ci în patria chihlimbarului, la Buzău.

“Vom organiza o expoziție la sediul central al muzeului, în premieră pentru noi, în colaborare cu Ministerul Justiției, Agenția Națională de Valorificare a Bunurilor Indisponibilizate. Va fi o expoziție cu cea mai mare expunere de chihlimbar într-un singur loc, în același timp, cu chihlimbar confiscat. Este vorba de ordinul sutelor de kg care vor fi epxuse într- una din sălile Muzeului Județean. De altfel, zilele acestea urmează să terminăm de perfectat tot ce ține de zona administrativă”, a declarat, la Focus Tv, directorul Muzeului Județean, Daniel Costache.

Pepitele ce vor fi expuse în premieră națională la Buzău vor rămâne la Muzeul Județean timp de două luni.

“Piesele ce urmează a fi expuse, în premieră națională la Muzeul Județean Buzău, începând cu 14 mai și până în data de 17 iulie 2022 fac obiectul unui dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de contrabandă. Pepitele de rășină fosilizată au fost introduse ilegal pe teritoriul României prin sustragerea de la controlul vamal. Acestea erau depozitate, transportate și predate în țări precum Polonia, Ungaria, Lituania și Cehia. O parte din cantitatea de peste 800 kg de chihlimbar sechestrată, cu o valoare estimată cuprinsă între 400.000 și 3.200.000 $, va ajunge în această expoziție inedită”, se menționează într-un comunicat de presă remis de Muzeul Județean Buzău.

La finalul expoziției, chihlimbarul va fi valorificat, fiind scos la licitație. Întreaga sumă obținută va ajunge la bugetul de stat.

“Este o expoziție cum niciodată Buzăul nu a mai organizat și niciun alt muzeu nu a mai organizat, este o expoziție în care la final toate exponatele vor fi vândute prin licitație. Este vorba despre bunuri confiscate și care, conform legii, vor fi valorificate de statul român. Este vorba de un lot foarte mare de chihlimbar care va intra în procedură de valorificare, dar asta nu se va întâmpla în sălile muzeului, în timpul expoziției.”

Buzăul nu a fost ales întâmplător drept gazdă a acestei expoziții rare. La Colți, în județul nostru, este patria chihlimbarului, aici regăsindu-se și singurul muzeu din țară dedicat acestei comori, reabilitat recent și reamanajat, fiind adus la standarde europene.

Chihlimbarul este extrem de căutat de pasionații de bijuterii dar este folosit și ca un remediu naturist.