Actualitate

Urmează zile de foc! Meteorolog: ”Vom resimți temperaturi de 42-44 de grade”. Veștile proaste nu se opresc aici

Așa cum au prevăzut încă de săptămâna trecută, meteorologii anunță că valul de caniculă care face deja ravagii de câteva zile în țările vest-europene ajunge și în țara noastră. Urmează zile cu adevărat de foc și se așteaptă ca temperaturile să fie greu de suportat. Pentru moment nu există avertizări meteo, dar cel mai probabil vor veni, chiar de mâine. Vor fi mai multe zile toride, dar vârful valului de căldură se va înregistra la sfârșitul acestei săptămâni și începutul săptămânii viitoare.

”Vârful acestui val de căldură se va putea înregistra și în zona țării noastre, la acest sfârșit de săptămână și debutul săptămânii viitoare. Ne așteptăm să avem și în zona țării noastre, la început, valori de 38 de grade la umbră, după care, cu siguranță, este posibil să înregistrăm și 39, dar cu siguranță temperaturile resimțite vor fi cu mult mai mari – 42 posibil spre 44 de grade. Cu siguranță, vă spunem miercuri dimineață, vom interveni și vom elabora o alertă meteorologică în acest sens, urmând ca din aproape în aproape să urmărim ce se întâmplă din punctul de vedere al dinamicii valului de căldură și în zona țării noastre”, a declarat directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu.

Meteorologul are însă vești și mai proaste, pentru că în perioada următoare seceta se va adânci.

”Ceea ce este foarte important e lipsa precipitațiilor în această perioadă pe fondul secetei pedologice extreme în bună parte din țară și faptul că cel puțin până la sfârșitul lunii iulie nu ne așteptăm la cantitatea precipitații. Trebuie să ne așteptăm în fiecare an să înregistrăm recorduri, pentru că, dacă ne uităm cel puțin în ultimul deceniu fiecare an a doborât recordurile înregistrate în anii anteriori și am vorbit și în 2020, în 2021 și în 2022 de val de căldură timpuriu în luna iunie în Europa, numai în partea de sud, sud-est a Europei, dar și în partea de nord-vest a Europei, acolo unde cu siguranță reprezintă o situație atipică. Și iată că și în acest an vorbim de astfel de situații care, până la urmă, chiar dacă în urmă cu ceva multe decenii le consideram situații extreme, ele vin să devină o normalitate. Și vă mai spun că și pentru luna lui Cuptor în țara noastră, cel puțin la acest moment, înregistrăm doar 35% din media climatologică din punctul de vedere al cantității de precipitații și este posibil să fie cea mai secetoasă lună iulie din istoria măsurătorilor meteorologice în țara noastră. Deci, a doua lună de vară, o vară a recordurilor, după un iunie a treia cea mai secetoasă”, a mai spus directorul ANM, Elena Mateescu.