Zeci de ani a străbătut Munții Buzăului, fiind pădurar la cantonul de la Lacul Vulturilor. A ajuns să cunoască mai bine decât oricine fiecare potecă îngustă și orice loc de poveste din zona de nord a județului. A imortalizat în imagini minunate, de fiecare dată, cu ajutorul aparatului foto pe care l-a avut tot timpul în rucsac, orice a întâlnit în cale: de la locuri de vis, la flori, animale sau oameni cu un chip expresiv, fotografiile fiind expuse ulterior în diverse locații din țară. Acum, va fi răsplătit de autoritățile buzoiene pentru întreaga activitate pe care a depus-o în toți acești ani, pentru eforturile de a promova peste tot în lume Buzăul și comorile sale.

După ani întregi în care a demonstrat că iubește munții, oamenii, că iubește Buzăul, nehoianul Teodor Cârdei va fi recompensat de Consiliul Județean cu “un premiu special de excelență pentru extraordinara sa contribuție la promovarea județului Buzău în imagini.”
În expunerea de motive ce însoțește proiectul de hotărâre ce va fi supus dezbaterii în ședința de joi, se vorbește, pe scurt, despre contribuția importantă pe care a avut-o de-a lungul anilor Teodor Cârdei la promovarea Buzăului.
“Timp de aproape 40 de ani a fost pădurar la cantonul de la Lacul Vulturilor. A trăit, practic, în mijlocul naturii, înconjurat de tot ceea ce îți oferă ea: liniște, aer curat, peisaje uimitoare și provocări la tot pasul. În toți acești ani, aparatul de fotografiat nu i-a lipsit.(…)Prima expoziție, ce cuprindea peisaje de toamnă, a fost la Galeriile de Artă, din Buzău. Fotografiile au fost expuse și la Nehoiu, odată cu redeschiderea Casei de Cultură, renovată recent. Peisaje de o frumusețe rară, în fața cărora rămâi mut de uimire, comori naturale pe care doar în Munții Buzăului le întâlnești și pe care, în unelecazuri, doar oamenii locului le cunosc. Fotografiile realizate de Teodor Cârdei, un neobosit explorator al muntelui, fost silvicultor, au fost prezentate la sediul central al Romsilva, cu ocazia Lunii Pădurii, sau Lunii Plantării Arborilor. Buzoianul liber a dus steagul României în Elveția, iar pe drum, în tren, le-a oferit tuturor călătorilor câte o eșarfă tricoloră doar ca să afle din ce țară frumoasă provine el. Teodor Cârdei este primul nehoian care a produs și etichetat pălincă de Nehoiu.”
SURSA foto FB/ Teodor Cardei
În semn de recunoștință pentru tot ceea ce a făcut și face zi de zi pentru județul Buzău, Teodor Cârdei va fi recompensat cu un premiu special de excelență.
“În semn de recunoaștere a contribuției sale la „Istoria în Imagini” a frumosului din natura judeţului nostru, vă propunem să recompensăm această pasiune prin recunoașterea publică și dăruindu-i un aparat foto performant”, se arată în referatul ce însoțește proiectul de hotărâre ce va fi supus votului joi.
Excelent
Felicitari dlui Cirdei Teodor absolvent al Liceului silvic Campulung Moldovenesc promotia 1972.
Noi colegii de clasa si de Liceu ne bucuram mult pentru performanta realizata in domeniul surptinderii prin fotografiere a unor aspecte unicat din Buzau.
Ii dorim viata lunga si poate ajunge si in Bucovina locul de unde a plecat pentru imortalizari prin fotografii performante.
Cu stima