Actualitate

Explicațiile Poliției Rutiere privind haosul din trafic. Ce a dus la blocarea a jumătate din oraș

Polițiștii buzoieni vin cu primele precizări legate de blocajul fără precedent înregistrat joia trecută pe străzile din municipiul Buzău. Într-o intervenție în emisiunea Sens Direct, de la Focus Tv, comisarul șef Silviu Dinu, șeful Poliției Rutiere Buzău, a explicat ce s-a întâmplat în acea zi și cum s-a ajuns ca străzi întregi să fie blocate ore bune.

Potrivit comisarului șef Silviu Dinu, în prima parte a zilei, când deja orașul începuse să se aglomereze, echipaje de polițiști au mers în zona de nord a municipiului pentru a vedea ce se întâmplă. Așa s-a constatat că echipe de muncitori lucrau la asfaltarea unei bucăți din pod, deși nimeni nu informase Poliția Rutieră cu privire la startul lucrărilor.

“Noi nu am fost informați de către firma care a făcut aceste lucrări despre faptul că se executau, despre faptul că se făcea acea asfaltare pe podul de la Mărăcineni. În cursul zilei de joi ne-am sesizat din oficiu cu privire la faptul că traficul rutier de pe raza municipiului, și în special în partea de nord, cu ieșire directă spre zona Moldovei, deja se aglomera undeva în jurul orelor 10.00-11.00. Am trimis de urgență echipaje în zonă pentru a vedea ce se întâmplă acolo. Ne-au venit astfel primele date cu privire la o lucrare de asfaltare ce se executa pe pod, pe direcția către Râmnicu Sărat. Din două benzi au restricționat traficul la o singură bandă, ceea ce a creat un efect de pâlnie și care, bineînțeles,  a creat mai departe acea aglomerație. Noi am dirijat echipaje în zonă pentru a fluidiza ce se putea fluidiza, bineînțeles că din ce în ce mai mult acel efect de pâlnie se majora, ajungându-se astfel în jurul orelor după-amiezii ca mare parte a arterelor rutiere din municipiul Buzău, și mă refer la jumătatea nordică, să fie deja sufocate.”

În plus, pe parcursul zilei, lucrarea de asfaltare s-a derulat destul de anevoios, dintr-un motiv halucinant: muncitorii nu au avut la dispoziție suficient material pentru a remedia toate defecțiunile constatate la partea carosabilă.

“Din punctul nostru de vedere, așa cum am zis, am avut acolo echipaje în zona podului, pe partea către municipiul Buzău, dar și pe partea către Mărăcineni pentru a ușura ce se mai putea ușura, să se decongestioneze acolo situația, însă nu s-a putut face mai mult și datorită faptului că lucrările au durat, lucrările tehnologice specifice, pentru că firma care a executat aceste lucrări nu a avut la dispoziție baza de asfalt corespunzătoare, a cumpărat asfalt de la altcineva, de la o altă firmă, care și ea lucra, este angrenată în lucrări pe raza municipiului Buzău. Bineînțeles că prioritatea era pentru ei și au dat mai departe ce-au mai avut și ei, din surplus. Pe de altă parte, nu puteam să oprim din start lucrările. Nu se putea opri lucrarea întrucât ce se turnase acolo, asfaltul care se turnase s-ar fi stricat dacă s-ar fi reluat circulația pe ambele benzi, chiar dacă se făcuse fără informarea noastră, ar fi fost compromisă lucrarea în proporție de 100% și am ales atunci opțiunea de a mai acorda un răgaz până la orele 19.00 cu mențiunea ca a doua zi să-și finalizeze lucrările până în ora prânzului pentru a nu se mai crea un astfel de ambuteiaj.”

În tot acest timp, orașul s-a transformat încet, dar sigur, într- un furnicar. Echipajele de polițiști nu au reușit să fluidizeze traficul, din contră, situația s-a agravat de la o oră la alta, străzi întregi din oraș fiind bocate ore în șir, timp în care șoferii au pierdut în coloane zeci de minute.

A doua zi, vineri, firma care a executat lucrările care au provocat infernul pentru șoferii din Buzău, a fost sancționată pentur că nu a informat Poliția despre deschiderea șantierului.

“Am demarat verificări în ceea ce privește legalitatea efectuării unor astfel de lucrări, având în vedere în primul rând că nu fusesem informați despre intenția dânșilor de a efectua aceste lucrări și în al doilea rând poate se găsea o altă perioadă, o altă zi. În urma acestor verificări am luat decizia de a sancționa firma care a executat aceste lucrări cu amendă contravențională. Am văzut că multă lume s-a întrebat de ce nu s-a putut asfalta noaptea, am pus și noi aceeași întrebare și am obținut răspunsuri cu privire la faptul că nu au avut asfalt, nu avut de unde să cumpere asfalt pe timpul nopții și aceasta din cauza firmei care oferea acest produs. Firma respectivă nu lucra și nu își desfășura activitatea în cursul nopții.”

Explicații despre blocajele înregistrate joia trecută pe străzile din Buzău sunt așteptate și din partea Instituției Prefectului- Județul Buzău. Mâine, 24 august, prefectul Daniel Țiclea va susține o conferință de presă, unul dintre subiectele abordate fiind tocmai problemele întâmpinate de șoferi săptămâna trecută.