Actualitate

”PREOTUL ÎN COMBINEZON”, DE LA RÂMNICU SĂRAT! ”Prima reacție este una de uimire. Nu le vine să creadă. Oare preotul este aici? Se conving și ochii lor se luminează”

Aduce alinarea sufletească bolnavilor care pe patul de spital au nevoie de o speranță pentru a lupta cu un inamic nevăzut și este ajutorul spiritual pentru cadrele medicale epuizate și puse la grea încercare de pandemia de coronavirus.  Roșu Cosmin slujește de doi ani la Capela Spitalului Municipal Râmnicu Sărat, iar de la transformarea spitalului în unitate suport COVID intră aproape în fiecare zi, sau de căte ori este nevoie, la pacienții infectați cu coronavirus. Într-un interviu acordat, în exclusivitate, pentru Focus TV, părintele Roșu a vorbit despre dramele din spitalul COVID, despre epuizarea cadrelor medicale dar și despre speranța și ajutorul spiritual care poate fi salvarea bolnavilor atunci când boala cruntă pare că învinge.  

De mai bine de un an de zile, părintele Roșu Cosmin a alăturat hainelor preoțești și costumul de protecție împotriva infecției SARS-CoV-2. A făcut-o fără nicio ezitare, fiind prima persoană din unitatea spitalicească de la Râmnicu Sărat care a îmbrăcat combinezonul alb, pe vremea când nimeni nu știa aproape nimic despre temutul virus. Părintele Roșu spune că asta a simțit să facă pentru a le fi aproape bolnavilor care veneau unul după altul, plini de frici, în stare gravă, și aproape fără nicio speranță, dar și cadrelor medicale care începeau o luptă crâncenă, pe viață și pe moarte.

”Am făcut o promisiune că voi fi de folos nu doar pacienților ci și personalului medical și se pare că Bunul Dumnezeu a rânduit ca această promisiune să se îndeplinească. După cum puteți vedea, personalul medical trece printr-o perioadă grea. Sunt obosiți, surmenajul își spune cuvântul, sindromul de burnout și atunci pe lângă activitatea mea de preot pentru pacienți trebuie să fiu preot și pentru ei pentru că au mare nevoie. La început, am intrat într-un război nevăzut, cu un inamic nevăzut pentru care nimeni nu a fost pregătit. Nimeni nu avea o experiență anterioară cu o situație de genul acesta și a trebuit să învățăm din mers. Și eu și personalul medical a trebuit să ne adaptăm. Am învățat și am încercat să nu facem nicio greșeală pentru că și cea mai mică greșeală, în acest context, avea consecințe grave. A trebuit să învățăm din experiența altora. Urmăream pe internet filmulețe din alte țări. Cum se îmbrăcau, cum se protejau”, a povestit părintele Roșu Cosmin.

De atunci, părintele Roșu este alături de bolnavii care ajung la Râmnicu Sărat ori de ori i se cere ajutorul. Stă de vorbă cu fiecare în parte, îi ascultă, citesc împreună rugăciuni și, cel mai important, le dă o speranță că pot depăși aceste momente grele.

”De obicei când intru în spital fie ajung la solicitarea pacienților, fie sunt sunat de aparținători și mă anunță că ruda dumnealor ar vrea să stea de vorbă. Sunt oameni care au nevoie de o vorbă bună, de o încurajare”, spune părintele Roșu.

Părintele Roșu povestește că nu e ușor și că cel mai greu îi este când după ce pleacă de la patul unui pacient află că acesta a pierdut lupta cu temutul virus.

La fel de aproape este și de medicii și asistentele care au la fel de multă nevoie de încurajare, de o vorbă bună. Sunt epuizați dar știu că trebuie să lupte în continuare atât pentru bolnavii pe care îi au în grijă cât și pentru propria viață.

De la preot a ajuns și pacient. În noiembrie anul trecut a fost infectat cu SARS-CoV-2. Părintele spune că l-au încercat toate acele sentimente despre care îi vorbeau bolnavii care i se confesau. Cu credință și ajutorul medicilor a învins și a continuat să îmbrace combinezonul alb și să intre în zona roșie.

”Am avut și experiența aceasta de a fi nu doar preot ci și pacient. Și m-am simțit în siguranță și am avut deplină încredere în personalul medical. Și am ieșit cu bine din această încercare. Am simțit ca pacient, teamă, neliniște, teamă de necunoscut”, a povestit părintele Roșu.

În Săptămâna Mare, părintele are o misiune specială și a povestit la Focus TV că va fi alături de bolnavii și cadrele medicale din spitalul de la Râmnicu Sărat și în noaptea de Înviere când, la fel cum s-a întâmplat și anul trecut, le va duce acestora Lumina Sfântă și vor spune împreună ”Hristos a Înviat”.