Actualitate

Preparatele tradiționale ucrainene, gătite la Buzău de refugiatele angajate în restaurante și cofetării

Pui Kiev este unul dintre cele mai cunoscute preparate tradiționale ucrainene ,iar dacă vorbim de un desert delicios din Ucraina atunci recomandarea ar fi nalinski. Ei bine, aceste preparate ar putea fi gătite și în Buzău chiar de gospodinele din Ucraina. Este vorba despre femeile refugiate cazate în municipiul Buzău și pe care unii patroni de restaurante și cofetării au anunțat că ar dori să le angajeze.

Deocamdată, două dintre femeile refugiate, cazate la un hotel de pe strada Transilvaniei, vor lucra ca ajutor de bucătar chiar în bucătăria unității unde sunt cazate și, pentru început, vor găti chiar pentru refugiații din Ucraina.

”Am decis să angajez două doamne care vor ajuta la bucătărie și alte două doamne care vor ajuta la curățenie. Inițiativa a venit de la ele pentru că au făcut curat, fără să le ceară cineva, și atunci mi s-a părut firesc să le ofer un salariu, să le angajez”, a spus patronul unității de cazare.

Patronul unei cofetării a anunțat că ar dori să angajeze două persoane, iar reprezentanții Primăriei Buzău, care se îngrijesc de aceste persoane, au găsit chiar două femeie cu experiență în domeniu  pentru că în Ucraina chiar lucrau în cofetării, ceea ce ar putea însemna chiar un avantaj pentru că ar putea aduce în meniul buzoienilor chiar deliciile tradiționale din Ucraina.

”Avem oferte din industria alimentară. Cele două care vor merge de luni vor lucra ca ajutor de bucătar. Și într-o cofetărie ar putea merge și am găsit două fete care chiar au lucrat într-o cofetărie, și am înțeles că Ucraina este recunoscută pentru prăjituri, doar că mai durează pentru că ne lovim de acest baraj lingvistic pentru că acolo trebuie să discute foarte mult și doamnele nu cunosc nici limba engleză. Mai avem oferte și de la o companie din industria textilă și chiar din industria feroasă. Mai avem cereri și de la alți angajatori care vor să le ajute, nu neapărat că au nevoie de personal”, a spus Teodor Cojocaru, consilier local.

De asemenea, o parte dintre angajatori deja au anunțat intenția de a oferi locuri de muncă cetățenilor din Ucraina și la AJOFM.

Și femeile refugiate, la rândul lor, au anunțat că vor să se angajeze fie pentru că vor să-și ocupe timpul și să-și mai mute gândurile de la drama prin care trec fie pentru că știu că nu mai unde să se întoarcă pentru că locuințele lor le-au fost distruse de bombardamentele rușilor și atunci șederea lor la Buzău va, cel mai probabil, de lungă durată.

”Am avut o discuție cu doamnele să vedem dacă doresc să se angajeze. Din cele 33 de femei cazate pe Transilvaniei, 7 lucrează online pentru că încă au job-urile pe care le aveau și în Ucraina, iar din restul 15 doamne au spus că vor să muncească. Restul sunt bunicile care vor rămâne cu copiii acasă, în timp ce mamele vor fi la serviciu.  Încă, ne lovim de aspectul acesta, ca nu pot comunica, pentru că nu știu limba engleză, și atunci dacă în Ucraina aveau job-uri de la agent de turism, manager, profesor, aici spun că vor accepta orice loc de muncă tocmai pentru a-și ocupa timpul”, a spus Teodor Cojocaru, consilier local.

Printre primele femei care se va angaja în Buzău este Vika. Femeia stă în Nikolaev și a ajuns la Buzău cu cei doi copii. Acum se simte în siguranță și pentru asta vrea să întoarcă puțin din binele pe care l-a primit așa că , fără să-i spună cineva, s-a oferit să ajute la curățenia hotelului unde stă. În schimb, patronul o va angaja și o plăti pentru munca depusă.