Actualitate SPORT

Un junior de la SCM Gloria Buzău scrie istorie în șah. A fost surpriza Campionatului Național

Șahiștii legitimate la SCM Gloria Buzău au produs o surpriză de proporții la unul dintre cele mai puternice turnee de șah rapid pentru seniori, organizate în țara noastră. Teodor Cosmin Nedelcu, unul dintre sportivii legitimati la clubul din Crâng, a reușit să învingă foști campioni naționali și mondiali, obținând medalia de bronz.

Campionatul Național Seniori – Șah rapid, blitz și dezlegări s-a desfășurat zilele trecute, la competiție luând parte peste 175 de șahiști, din întreaga țară. Antrenorii de la SCM Gloria Buzău au trimis în luptă cinci dintre juniorii clubului cu un scop clar: să verifice cât de pregătiți sunt tinerii în vederea participării la campionatele naționale de copii și juniori din 10 – 20 aprilie 2022, ce se vor desfășura la Eforie Nord. Tinerii șahiști buzoieni au produs surpriza competiției. Teodor Cosmin Nedelcu, un  sportiv renumit, cu multiple medalii obținute de-a lungul anilor, s-a clasat pe locul III, reușind să câștige în fața unora dintre cei mai titrați jucători din țară.

“A fost un prilej deosebit pentru ca juniorii noștri să se confrunte cu cei mai buni șahiști din țară, unde am avut surpriza ca unul dintre juniori să câștige medalia de bronz, deci să fie al treilea cel mai bun jucător de șah din România la șah rapid. Dacă e să luăm adversarii lui Teodor Cosmin Nedelcu la acest campionat, doi mari maeștri, este cea mai mare clasificare a unui șahist din lume. Cei doi au fost și campioni ai României. A învins campionul mondial en titre la șahul școlar, deci, întotdeauna el câștigă la jucători cotați mult mai bine decât el, cu multe clasificări. Am primit felicitări de la Federația de Șah, a fost de departe cea mai mare surpriză a acestor campionate naționale. Pentru Buzău e unul dintre cele mai bune rezultate din istoria șahului”, a declarat pentru șansanews.ro antrenorul lui Teodor, Ion PD Popescu.

Cum acum a învins campioni cu experiență, profesorii tânărului șahist se așteaptă ca, la competiția de luna viitoare, Teodor să se întoarcă acasă cu mult mai multe medalii.

“La campionatele naționale de copii și juniori din 10 – 20 aprilie 2022 avem așteptări mari. Sunt 4 probe: șah clasic, rapid, blitz și dezlegări. El va juca cu jucători de vârsta lui și, vă dați seama, pregătit bine, se poate descurca excelent.”

Teodor Cosmin Nedelcu locuiește în Brăila dar de 4 ani este legitimat la SCM Gloria Buzău, familia sa având legături strânse cu județul Buzău.