Actualitate SĂNĂTATE

PRESIUNE PE ÎNTREG SISTEMUL MEDICAL. Și spitalele non COVID se umplu ușor, ușor. Care este situația la Spitalul de Boli Cronice Smeeni

În timp ce spitalele COVID-19 sunt sufocate de pacienți, și unitățile care tratează și alte categorii de bolnavi se umplu pe zi ce trece. Pe de o parte, ajung să aibă nevoie de îngrijiri medicale bolnavii care, din cauza pandemiei,  în ultimul an, s-au ferit să mai ajungă la doctor să și verifice starea de sănătate sau să-și trateze afecțiunile.  Pe de altă parte, în spitale ajung cei care au fost infectați cu coronavirus, s-au negativat, însă sănătatea lor este tot șubredă. S-a ajuns astfel la o presiune extremă pe sistemul medical,  medicii fiind nevoiți să fie foarte atenți la modul în care prioritizează pacienții care au nevoie de spitalizare.

O astfel de situație se înregistrează la Spitalul de Boli Cronice Smeeni. Deși nu este un spital amenajat pentru primirea pacienților COVID-19, totuși presiunea generată de criza coronavirusului se resimte și aici. În ultima perioadă, unitatea a primit zeci de pacienți care au nevoie de recuperare medicală după ce au trecut prin infecția cu SARS CoV-2.

“Presiunea se simte în valuri. Reacţia în lanţ ajunge până la spitalele de boli cronice, aşa cum este şi Spitalul Smeeni, în sensul că pacienţii negativ Sars Cov-2, deci, care au trecut prin boală, nu pot merge acasă. Aceştia fie sunt depedenţi de oxigen, fie au fost imobilizaţi, fiind intubaţi o perioadă îndelungată de timp, s-a atrofiat toată masa musculară şi este nevoie de o minimă recuperare respiratorie, locomotorie, plus investigarea, identificarea şi tratarea afecţiunilor care s-au agravat pe parcursul infecţiei. De aceea, noi deja am început să preluăm pacienţi pentru că sunt exact pentru profilul spitalului nostru, pacienţii care au trecut prin boală. În urma discuţiilor pe care le-am avut cu DSP-ul şi cu ceilalţi manageri de spitale săptămâna trecută, am stabilit ca procedură că tot ce se poate prelua să vină şi către noi.”, a declarat în emisiunea Focus News, de la Focus Tv, managerul Spitalului de Boli Cronice Smeeni, Marilena Dobrescu.

Solicitările sunt numeroase, iar locurile din spital puține. Așa că medicii sunt nevoiți să prioritizeze pacienții când vine vorba de internare.

“Încercăm să organizăm un pic mai bine programările pacienţilor care sunt bolnavi, care sunt cronici şi care mai pot fi consultaţi de medic în sistem de spitalizare de zi, astfel încât paturile, pe care le avem ocupate permanent de la începutul pandemiei, să fie folosite pentru pacienţii post-COVID în sensul ameliorării stării de sănătate, să poată fi măcar autonomi atunci când merg acasă. Nu facem faţă solicitărilor şi lista de programări, de exemplu, pe compartimentul de recuperare medicală, are acum 70 de linii. Adică, sunt 70 de persoane care aşteaptă să se interneze pentru recuperare medicală. Nu toţi sunt post-COVID, dar noi, în momentul în care înregistrăm programările, evaluăm starea de sănătate şi îi temporizăm pe cei care nu sunt urgent de primit.”

Aproape jumătate din locurile disponibile în spital sunt ocupate de pacienți care au nevoie de recuperare după ce au fost infectați cu coronavirus. Sunt persoane cu o stare de sănătate extrem de precară în urma infecției cu SARS CoV-2. Orice afecțiune a fost agravată de COVID, spun specialiștii.

Orice afecțiune pe care o avea pacientul este exacerbată. Orice tendință pe care o avea pacientul, acum este declanșată afecțiunea, că e vorba de diabet, de hipertensiune, insuficiență renală, de neuropatii, nu mai spun de partea locomotorie. Cred că săptămâna aceasta au fost două transferuri, sau, mă rog, externări, 2-3 zile acasă și au văzut că nu se pot descurca și au solicitat internare. În principal, vin pacienți de la Rm. Sărat dar vin și pacienți care au stat acasă, n-au vrut să fie internați pentru că au considerat că starea lor de sănătate le permite să se trateze acasă cu recomandare de la medicul de familie sau un specialist, dar, trecând prin boală, au văzut că nu este chiar așa.”, a precizat managerul Spitalului Smeeni, Marilena Dobrescu. 

Pentru a face față noii situații, la Spitalul Smeeni sunt în curs o serie de investiții. Una se referă la construcția unei baze moderne de tratament, pentru recuperarea pacienților cu probleme locomotorii, post-COVID.  Un alt proiect vizează achiziția de concentratoare de oxigen de mare capacitate, ceea ce ar permite spitalului să primească și pacienți dependenți de oxigen.