Actualitate POLITICĂ

Prima conferință de presă a PNL și USR-PLUS. Tir de critici asupra referendumului lui Toma

Liderii locali ai celor două partide aflate la guvernare, PNL și USR-PLUS, au participat, vineri, la prima conferință de presă comună organizată la Buzău. Liderul liberalilor buzoieni, deputatul Gabriel Avrămescu, a explicat că momentul a fost ales, nu întâmplător, după ce, în forurile interne, liderii au fost validați prin alegeri, procesele electorale interne fiind încheiate la ambele organizații județene. În fața presei, la conferința Puterii locale au venit președinții Gabriel Avrămescu și Mihai Răzvan Moraru, prim-vicepreședinții Vlad Pufu și Silviu Iordache, senator, respectiv prefect de Buzău, președintele Organizației Municipale a USR-PLUS, Denisa Coban, și vicepreședintele liberal Daniel Țiclea. Principala temă a conferinței a fost referendumul pentru unirea municipiului Buzău cu comuna Țintești. Reprezentanții ambelor formațiuni au subliniat faptul că aleșii municipali în CLM Buzău nu au votat împotriva proiectului, ci s-au abținut pe motiv că nu au fost prezentate argumente publice care să susțină această unire. Mai departe, conferința a supus propunerea de organizare a referendumului unui tir de critici.

Printre aceste critici, iată, mai jos, câteva:

  • Comuna Țintești nu are disponibil teren pe care să se construiască, alte comune apropiate  Buzăului aveau suprafețe mai mari și număr mai mare de locuitori;
  • Prin alipirea comunei Țintești municipiului Buzău, Zona Industrială va ajunge în centrul Buzăului;
  • Nu există niciun studiu de impact pentru această inițiativă; nu se cunosc costurile asigurării utilităților și investițiilor în infrastructură, anunțate de inițiatorul referendumului;
  • Nu se va putea construi niciodată un spital municipal la Țintești, așa cum se vehiculează;
  • Nu se cunosc  sursele de finanțare pentru investițiile promise locuitorilor din Țintești;
  • Nu este posibilă respectarea promisiunii că oamenii din Țintești vor mai putea crește animale, din momentul în care teritoriul va fi alipit unui municipiu reședință de județ;
  • Buzăul mai are disponibile suficiente suprafețe pe care le poate pune la dispoziția investitorilor.

Primul care a luat cuvântul a fost senatorul PNL, Vlad Pufu, care a lansat mai multe întrebări pentru primarul Constantin Toma și fruntașii Partidului Social Democrat. Concret, senatorul Pufu vrea să știe cum ar putea fi încadrată zona industrială în mijlocul viitoarei aglomerații urbane, formate în urma unirii municipiului Buzău cu comuna Țintești, în condițiile în care o astfel de platformă economică produce poluare. În același timp, președintele Organizației Municipale PNL Buzău a evidențiat faptul că liderii buzoieni ai Partidului Social Democrat, respectiv Marcel Ciolacu și  președintele CJ, Petre Emanoil Neagu, nu și-au exprimat vreo susținere față de inițiativa primarului Toma.

Prefectul Silviu Iordache, prim-vicepreședinte USR PLUS Buzău, a analizat argumentele unirii Buzăului cu comuna Țintești prezentate de inițiatorul referendumului și a explicat  de ce ideile respective nu ar avea nevoie de realizarea acestui proiect pentru a putea fi puse în practică.

Șeful Organizației Județene PNL Buzău, deputatul Gabriel Avrămescu, a anunțat că a trimis două solicitări către cele două primării vizate în proiectul lui Toma. Concret, cele două adrese conțin o serie de întrebări punctuale menite să lămurească în ce condiții scoial-economice ar urma să se realizeze unirea dintre Buzău și Țintești.

La rândul său, și Răzvan Mihai Moraru, președintele USR PLUS Buzău a lansat câteva întrebări pentru primarul municipiului Buzău. Mai precis, Moraru și-a îndreptat atenția către proiectul spitalului municipal Buzău care ar urma să se construiască la Țintești și despre care liderul userist susține că este un proiect nefezabil din simplul motiv că, în acest moment, Primăria Buzău nu are bani nici să-l construiască și nici să-l susțină.