Actualitate

Începe ancheta DNA pe proiectul european a cărui finanțare s-a suspendat! Primăriei Buzău i s-au cerut documente

Procurorii anticorupție încep ancheta în cazul suspiciunilor de fraudare a fondurilor europene alocate pentru reabilitarea unor străzi din Buzău. DNA- Serviciul Teritorial Ploiești a solicitat primele documente în anchetă. Primăria va trimite astăzi la DNA toate documentele solicitate de procurori, după ce în week-end toate actele au fost copiate. Potrivit primarului Constantin Toma, este un volum foarte mare de documente care va ajunge la DNA.

”Ni s-au cerut oficial, dar nu s-au putut face toate într-o zi. Joia trecută ni s-au cerut aceste documente, de atunci și până în această dimineață s-au făcut copii, s-au semnat, să fie conforme cu originalele. Astăzi predăm la DNA Ploiești 1071 de documente în copie, cu planșe cu tot, fiind documentația pentru atribuirea și punerea în operă a acestui proiect. Așteptăm să se facă lumină și în urma analizei acestor documente și răspunsul la alte întrebări care cu siguranță se vor pune, sunt convins că nu vor găsi nimic și vor constata caracterul nepenal al acestei intervenții nefericite”, a declarat primarul municipiului Buzău,  Constantin Toma, pentru Șansa News.

DNA a confirmat, la sfârșitul săptămânii trecute, după cum a scris Șansa News aici, că Serviciul Teritorial Ploiești are în lucru un dosar care privește reabilitarea cu fonduri europene a unor străzi din Buzău, pentru care autoritatea de management a programului a suspendat finanțările. Decizia de suspendare are la bază exact ancheta penală. O adresă a instituției către Primăria Buzău indică suspiciuni de fraudare a fondurilor europene.

Pentru a nu se ajunge la un blocaj, Primăria Buzău va cere Ministerului Dezvoltării permisiunea de a continua lucrările din cadrul proiectului cu finanțare europeană pentru care plățile au fost suspendate, în urmă cu circa două săptămâni.  Continuarea proiectul depinde exclusiv de decizia Ministerului, în acest moment, potrivit Luminiței Mihailov,  directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Est, organism intermediar pentru Programul Operațional Regional, prin care Buzăul a primit finanțarea.

”Noi am discutat și cu colegii din Autoritatea de Management din Ministerul Dezvoltării și cu beneficiarul, Primăria Buzău și s-a ajuns la o soluționare parțială a situației, în sensul că Primăria va întreba Ministerul dacă poate continua proiectul până la soluționarea analizei de către organele judiciare privind reclamația trimisă și dacă Ministerul va răspunde pozitiv, că poate continua implementarea până la soluționarea problemelor ridicate din partea celui care a reclamat ce a reclamat, proiectul va putea continua. Dacă aprobă Ministerul”, a declarat directorul ADR S-E, Luminița Mihailov.

Potrivit DNA, în acest moment cercetarea este in rem, ceea ce înseamnă că nu sunt vizate persoane, ci doar fapte asupra cărora există suspiciunea că ar fi de natură penală.