Actualitate

Prima noapte de liniște pentru refugiați. Ce fac ucrainenii ajunși la Buzău

Pentru cei aproape 280 de refugiați ajunși marți seară la Buzău a fost prima noapte liniștită de la începutul războiului. Cetățenii ucraineni au fost cazați în cele mai bune condiții, iar cei care au avut nevoie au primit și îngrijiri medicale. Au fost câteva cazuri, dar nimic complicat, a explicat prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea, pentru Focus FM. Potrivit acestuia, mobilizarea autorităților, începută ieri, continuă, pentru ca refugiații să primească tot ajutorul de care au nevoie.

“A fost liniște peste noapte. Toată lumea a servit cină caldă. Au fost câteva solicitări pe linie medicală la LPS. În această dimineață, DSP a făcut echipe și a început anamneza lor, pentru că sunt unii care au diabet și alte afecțiuni. Nu au fost probleme deosebite. De la 8: 30 am trimis câte un reprezentant al Instituției Prefectului la fiecare loc de cazare, însoțit de un traducător, și am început dialogul cu dumnealor, să vedem ce-și propun, ce-și doresc și cu ce-i putem ajuta.”

Cei mai mulți dintre refugiații care au rămas peste noapte la Buzău sunt hotărâți să plece mai departe, unii în orașe din vestul țării, alții în alte țări. Indiferent ce decizie va lua fiecare, cu toții vor fi ajutați în continuare, mai spune prefectul Daniel Țiclea.

“Unii vor să ajungă în Vest, unii la Varșovia, unii să plece spre vestul României. Solicitările lor sunt diverse, noi am început dialogul cu ei să vedem cum îi putem ajuta. Ne gândim la câteva variante de a le veni în ajutor să se pună în mișcare spre vestul Europei, dar situația este în dinamică, instrumentele pe care le avem la dispoziție se îmbunătățesc cu fiecare oră, toată lumea așteaptă operaționalizarea circuitului de decontare prin ISU, acel circuit pus la dispoziție prin statul român. Sperăm să se întâmple cât mai repede.”