Actualitate

Prima zi cu căldură în apartamente! Ce se întâmplă cu prețul gigacaloriei. Ultimele vești de la primarul Toma

Ram Termo Verde a început de astăzi, 14 octombrie, furnizarea agentului termic. Cu toate acestea, sunt și abonați care au preferat să rămână în frig tocmai pentru că vor să facă economii la facturile de utilități deși până la aprobarea noului tarif anunțat de aproape 450 de lei, gigacaloria va fi taxată la 300 de lei. Totuși, problema încălzirii celor 4.000 de apartamente, cât au mai rămas racordate la sistemul centralizat, reprezintă una extrem de greu de rezolvat pentru Primăria Buzău. Asta pentru că nu are, deocamdată, banii care să acopere subvenția la încălzire astfel încât populația să suporte doar jumătate din prețul total al gigacaloriei, adică doar cei 450 de lei și nu 882 de lei cât a propus RAM Termo Verde.

Constantin Toma a explicat astăzi, într-o conferință de presă, va fi nevoit să taie chiar și din cheltuielile de funcționare pentru a putea asigura această subvenție care ar ajunge la circa 2 milioane de euro, pentru toată perioada în care va fi furnizată energia termică în locuințele buzoienilor.

„Așteptăm un aviz de la ANRE, Agenția Națională de Reglementare a Energiei. Cum îl avem, suntem și în dezbatere publică, așa cum știți, vom introduce în Consiliul Local spre  aprobare pentru acest preț de 882 de lei, dintre care 441 de lei va fi prețul plătit de populație, iar diferența vom încerca s-o susținem noi, la Primăria Buzău, chiar dacă nu am identificat în acest moment o sumă actuală pentru aceasta. Trebuie să luăm din altă parte, inclusiv din cheltuiala de funcționare. (…)Nu vă pot spune toate elementele acum, pentru că nu le am. Pur și simplu sunt foarte multe combinații pe care le vom lua în calcul, astfel încât să nu amânăm niște cheltuieli anul viitor”, a explicat Constantin Toma.

Singura veste bună este că încălzirea unităților de învățământ nu mai este în pericol, aceasta fiind prima iarnă în care toate școlile , liceele și grădinițele din municipiu au surse proprii de încălzire, fapt care asigură și continuitatea furnizării agentului termic cât și un preț mai bun decât cel practicat de RAM Termo Verde.

„ Pentru prima dată școlile au sistem de încălzire independent. Am luat această decizie funcționând cu toate școlile cu centrale termice independente, super moderne, ceea ce ne asigură o economie de cel puțin 60%, iar investiția se amortizează în două ierni”, a spus Toma.

Ram Termo Verde mai are 4000 de abonați în tot municipiul Buzău.