Casa în care a copilărit Benone Sinulescu va fi cumpărată de Primăria municipiului Buzău. Proiectul de hotărâre prin care se cere votul în vederea achiziției se va afla pe masa consilierilor locali în ședința de miercuri, iar dacă acesta va fi aprobat, casa părintească a regretatului artist va fi transformată în muzeu.
Benone Sinulescu s-a născut și și-a descoperit talentul muzical la Siriu, acolo unde, în timpul vieții, obișnuia să revină ori de câte ori avea ocazia. Gospodăria în care a copilărit era precum un loc sacru pentru artist, astfel că toate încăperile erau păstrate aproape la fel ca pe vremea în care îi trăiau părinții. După moartea marelui interpret, casa din satul Lunca Jariștei a rămas în grija unor rude apropiate.

Acum, la trei de la moartea regretatului artist, primarul Constantin Toma, prieten bun al lui Benone Sinulescu, a înaintat un proiect de hotărâre prin care dorește să cumpere casa de la Lunca Jariștei. De altfel, demersul a fost inițiat deja de câteva luni, iar reprezentanții Primăriei Buzău au negociat prețul cu soția interpretului. Pasul decisiv va fi făcut miercuri, când proiectul privind achiziția imobilului va fi supus aprobării Consiliului Local. Dacă votul va fi favorabil, Primăria va achita 50.000 de euro , adică suma stabilită în urma negocierii cu actualul proprietar care inițial a cerut 51.000 de euro pentru casă, terenul și anexele aferente.
Potrivit proiectului de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței de miercuri, intenția Primăriei este de a transforma imobilul într-o casă memorială.
”Încercăm să facem acest act de ducere mai departe a memoriei lui Benone Sinulescu, cel mai mare artist al muzicii populare românești. Am fost binecuvântaţi că este buzoian, a cântat Buzăul ca nimeni altul, muzica lui va rămâne pentru totdeauna în memoria buzoienilor şi casa în care s-a născut și a crescut de la Siriu încercăm să o cumpărăm și să facem împreună o casă memorială. Acest demers este motivat de necesitatea de a onora și a păstra vie moștenirea culturală și artistică a unuia dintre cei mai mari artişti ai muzici populare românești, Benone Sinulescu, care a avut o contribuție semnificativă la promovarea județului Buzău pe plan național și international”, se arată în proiectul de hotărâre.
Odată cu achiziția casei, Primăria va intra și în posesia unor bunuri care au aparținut regretatului artist.
”Totodată va pune la dispoziția Municipiului Buzău ordinele, medaliile, diplomele precum și o parte din costumele populare de scenă ale artistului, în vederea expunerii acestora”, scrie în proiectul de hotărâre.
De altfel, așa cum reiese din documentele atașate la proiect, Benone Sinulescu și-a dorit ca locul copilăriei sale, în care și-a descoperit talentul muzical, să devină accesibil spre vizitare publicului care îl iubea atât de mult.

Fiecare loc din casa este încărcat de amintiri dragi, fiecare obiect vorbește despre viața tumultuoasă de artist, dar și despre anii de dinainte de a urca pe scenă. Fiecare colțișor este un mic muzeu încărcat cu amintirile copilăriei. Fotografiile cu părinții și marii artiști ai folclorului românesc îmbracă pereții camerei sale, iar discurile vechi cu vocile de aur ale muzicii populare stau la loc de cinste alături de un vechi pick-up. Imagini cu interiorul casei găsiți AICI, într-un reportaj EXCLUSIV realizat de sansanews.ro, la moartea regretatului artist.
În decursul unei cariere de peste cinci decenii, Benone Sinulescu a înregistrat sute de cântece de dor și jale, balade și doine. Printre cele mai cunoscute piese ale sale se numără ,Cât e Siriul de mare” și ,Radu mamii”. De-a lungul carierei sale, Benone Sinulescu a fost distins cu numeroase premii și distincții pentru contribuția sa deosebită la cultura românească, printre care ,Ordinul Național pentru Merit” în grad de Cavaler.
De ce nu face aceasta achizitie primaria Siriu ? Daca nu au bani, de ce nu face Consiliul judetean ? Ati incercat o strangere de fonduri ? Ce legatura are primaria Buzau ? Ati terminat cu toate problemele din orasul Buzau ?
Sa nu se inteleaga ca am ceva cu muzica populara dar si artistul a zis ca vrea sa fie vizitata casa. Cred ca 10-15.000 este de-ajuns, putea sa fie o donatie catre primarie. Daca este mai mult este ascundere de alte cheltuieli, fonduri de bani mutate, intelegeri in defavoarea cetateanului