Actualitate

PRIMARUL CONSTANTIN TOMA: “Este o situație dramatică. Mai bine de jumătate din suprafața Crângului este uscată.” Ce planuri au autoritățile locale pentru salvarea “plămânului verde”

Pădurea Crâng, “plămânul verde” al municipiului Buzău, se află într-o situație mai mult decât delicată. Copacii din pădure au fost atacați, rând pe rând, de o ciupercă al cărei antidot nu a fost încă descoperit. Ciuperca asiatică, responsabilă pentru uscarea a mii de ulmi din pădure, în ultimii ani, a ajuns să afecteze mai bine de jumătate din suprafața totală, a anunțat primarul Constantin Toma, prezent în emisiunea Focus News de la Focus Tv. Edilul șef al Buzăului a declarat că în ciuda eforturilor silvicultorilor de a extrage copacii uscați din pădure, pentru a împiedica răspândirea ciupercii, nu s-a obținut rezultatul scontat.

“ Pădurea Crâng, în acest moment, cam 60% este uscată, este o mare tragedie pentru că este plămânul verde al Buzăului. Silvicultorii au încercat să taie tot ce este uscat și să replanteze. A intrat acea ciupercă în pădure care nu poate fi combătută. Singura metodă, și am vorbit cu cercetători de renume, este să se îndepărteze tot ce este uscat. Este o situație dramatică și trebuie să ne implicăm și să rezolvăm problema pentru binele și viitorul acestui oraș. Încercăm să facem replantarea astfel încât, cu ce va mai planta Armata și cu ce vom mai planta și noi, să ajungem undeva la 200 ha suprafață verde. Primăria Buzău deține 9,4 ha, vom mai prelua aproape 178 ha în Crâng. Pe terenurile Armatei vom planta circa 10-12 ha și vom ajunge la circa 200ha, ceea ce ne va poziționa pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește cea mai mare pădure parc. Dacă vom prelua și Pădurea Crâng, vom ajunge la circa 40, 5 mp spațiu verde pe locuitor.“

Autoritățile locale spun că au în plan un amplu proiect de întinerire a pădurii ce va fi derulat imediat ce municipalitatea va prelua în administrare Crângul. Este vorba despre o încercare mai veche a municipalității dar care, în curând, s-ar putea concretiza. Autoritățile mai au nevoie de un ultim aviz de la Ministerul Justiției înainte de a cere Guvernului preluarea în administrare a Crângului.

“ A fost nevoie să obținem o serie de avize de la mai multe ministere. Ne-am plimbat de la un minister la altul. Dar, în sfârșit, după Paște vom fi la Ministerul Justiției și îi vom ruga să ne ajute, să dea ultimul aviz ca să putem obține hotărârea de Guvern. Apoi, noi vom declanșa un studiu foarte serios ca să putem fi finanțabili, pentru că va fi nevoie, probabil, de circa 15-20 mil. euro pentru proiectul pe care îl avem în vedere pentru Crâng.”

Ulmii din Crâng au început să fie secerați de ciuperca asiatică în urmă cu aproape 4 ani. Sute de copaci uscați au fost înlocuiți în fiecare an și a fost cerut ajutorul specialiștilor în silvicultură pentru identificarea unei soluții. Anul trecut, de pildă, specialiștii Direcției Silvice Buzău au luat la pas pădurea Crâng și au inventariat ulmii uscați. Apoi au cerut opinia unui specialist în fitopatologie din cadrul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură “Marin Dricea”, filiala Cluj. Acesta a analizat situația din Crâng, ajungând la concluzia că nu există o altă soluție decât extragerea ulmilor uscați din pădure pentru a nu afecta și restul copacilor.