Actualitate

Primarul Toma explică de ce Buzăul e plin de buruieni (FOTO)

sursa facebook
sursa facebook

Ploile din ultimele zile au generat un un puseu de creștere a buruienilor. În  unele zone ale municipiului, iarba a ajuns să măsoare până la un metru iar în iarbă, pe lângă aspectul inestetic, se află și pericolul insectelor care pot transmite boli grave.

Problema spațiilor verzi a fost pusă pe tapet, miercuri, de consilierul municipal liberal Florin Sangiu, care a cerut societății Urbis Serv să-și facă treaba și să curețe zonele pline cu iarba din oraș

“În şedinţa din Consiliul Local din luna februarie a disponibilizat 60 de muncitori de la Urbis care prestau servicii în privinţa curăţirii bălăriilor. Mesajul meu este acela ca municipalitatea să găsească bani din bugetul local, asfel încât străzile şi zonele împădurite ale oraşului să arate ca în anii trecuţi şi chiar mai bine. Să nu mai înceapă proiecte mari când multe, multe probleme ale municipiului sunt încă nerezolvate”, a declarat Sangiu pentru Focus Fm, după ce a expus problema și în ședința Consiliului Local.

Însă, problema buruienilor care au invadat orașul a fost semnalată și de buzoieni, care în ultima vreme au tot postat pe rețelele de socializare imagini cu zone din municipiu pline de iarbă și mărăciniș. De altfel, unii dintre buzoieni au cerut municipalității, prin intermediul aplicației Buzău City Report, să ia măsuri urgente, mai ales că au apărut și căpușele care le dau bătăi de cap celor care își scot la plimbare copiii sau animalele de companie.       

                                       

Din păcate, de atât avem bani, a spus, miercuri, în ședința CLM primarul Buzăului, Constantin Toma. Edilul a explicat că societatea Urbis dispune în prezent de un buget de austeritate si nu poate interveni in tot orașul.  Sunt 12 cosași de la Urbis care, dacă nu va mai ploua, vor începe să taie buruienile crescute în voie in ultimele săptămâni, însă doar în centrul orașului se va interveni pentru moment, nu și in locurile si în cartiere mărginașe.

“Deci, activitatea se poate desfăşura în continuare cu oamenii de la Urbis, bineînţeles am făcut o reorganizare acolo, astfel încât să avem mai multă productivitate. Bineînţeles, Urbisul reacţionează la banii pe care i-am prins în buget şi pe care i-aţi aprobat. Aşa cum se ştie, bugetul pe capitolul de venituri se face cu veniturile aferente anului trecut. Nu este altfel, deci numai în momentul în care vom depăşi şi încasările pe anul trecut şi estimăm că acest lucru se va întâmpla prin luna august, vom veni cu rectificarea pozitivă şi vom mai putea suplimenta. Până atunci, aceştia sunt banii şi facem tot ceea ce se poate face cu ei, dar în mod sigur, din cauza ploii a crescut şi iarba foarte mult. Acum se mai recuperează. Dacă nu mai plouă sunt 12 cosaşi care fac zi lumină acest lucru, cartier cu cartier, şi bineînţeles îngrijim parcurile, aleile și ce mai avem în zonele centrale, în primul rând care sunt cele mai vizitate,” a declarat primarul Constantin Toma.               

Probleme sunt însă și în cimitire, unde din cauza buruienilor, oamenii nu mai pot ajunge la mormintele celor dragi.

”Personal am fost la Cimitirul Sf. Gheorghe şi sunt morminte unde nu poţi pătrunde pe alei, adică dac se poare interveni.  Treaba dânşilor este să fie curat pe alee, să poţi pătrunde la morminte. În zonele mai îndepărtate de aleea principală, nu poţi pătrunde, nu te poţi duce”, a declarat Florin Sangiu, consilier municipal liberal.

Faptul că în multe zone iarba netăiată a ajuns să depășească poate un metru nu este doar un lucru inestetic, ci este și periculos. In aceste zone se ascund căpușele, care pot transmite boala Lyme, o boală extrem de periculoasă mai ales dacă nu este tratată corespunzător.  Numai în ultimele 4 zile, la Spitalul Județean Buzpu au ajuns 11 buzoieni mușcași de aceste insecte.