Actualitate

Primăvara a venit cu temperaturi negative. Cum vor fi zilele ”babelor”

Prima noapte a primăverii calendaristice a venit cu o vreme de iarnă autentică și cu temperaturi scăzute în județ.

A fost cod galben de ninsori și viscol, iar vântul puternic a făcut ca temperaturile resimțite să fie mult mai scăzute decât cele indicate de termometre.  De departe, cel mai frig din tot județul a fost, azi-noapte, pe vârful Penteleu, unde s-au înregistrat -11,5 grade Celsius. Temperaturi negative au fost și la Bisoca, unde s-au înregistrat -5 grade.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, cel mai cald a fost în municipiul Buzău, unde azi-noapte s-a înregistrat o temperatură de 1,5 grade. La Pătârlagele și la Râmnicu Sărat, mercurul nu a urcat în termometre decât până în dreptul valorii de 0,8 grade Celsius.  De altfel, acestea au fost printre puținele localități din țară în care noaptea a adus temperaturi pozitive.

În tradiția populară, în perioada 1-9 martie sunt zilele ”babelor”, despre care se spune că sunt cele mai capricioase, iar iarna și primăvara se luptă pentru supremație.

Potrivit ANM, anul acesta începutul lunii martie va fi unul cu vreme schimbătoare, dar în general instabilă. Până pe 3 martie, în județ se vor înregistra precipitații trecătoare, sub formă de ploaie slabă și, local, lapoviță și ninsoare, iar temperaturile vor fi cuprinse între -4 și 5 grade Celsius. Ulterior, vremea începe să se încălzească treptat.