Actualitate Agricultura acum

Primele estimări ale producțiilor culturilor de toamnă! Agricultorii spun că pierderile din 2020 nu vor fi recuperate

Seceta din 2020 a făcut prăpăd pe câmp, iar hambarele fermierilor au rămas aproape goale. Abia dacă s-au recoltat, în medie, o mie de kilograme la hectar. Din toamnă însă, vremea a ținut cu agricultorii, iar precipitațiile au fost abundente astfel că anul acesta sunt așteptate producții extrem de bune la Buzău. În principiu, marii fermieri estimează cantități de cinci ori mai mari decât cele recoltate anul trecut.

Pagubele înregistrate anul trecut la culturile de toamnă, respectiv grâu, rapiță, orz și orzoaică au totalizat 162 000 000 lei. Lipsa precipitațiilor a afectat culturile din 54 de comune, pe o suprafață de peste 70 000 ha. Din fericire, după dezastrul de anul trecut, 2021 promite recolte bogate.

”Anul aceasta din punct de vedere al producțiilor este unul dintre cei mai buni ani. Vor fi producții, din punctul meu de vedere, foarte mari. Au fost precipitații la timp, temperatura mai scăzută puțin, dar nu au fost mari probleme din această cauză”, a apreciat Ionuț Drugea, inginer agronom din zona Smeeni.

În aceste condiții, marii agricultori estimează că vor recolta cantități și de cinci ori mai mari față de producțiile medii înregistrate anul trecut.

”Ca producții medii, estimăm că la grâu vom avea circa 7 tone la hectar, la orz 7-8 tone la hectar, la rapiță vom ajunge la peste 4000 de kilograme, iar la mazăre am putea urca până la 5 tone la hectar”,a  estima Ionuț Drugea.

Chiar dacă producțiile înregistrate anul acesta sunt pe măsura așteptărilor și a investițiilor făcute pentru îngrijirea recoltelor, agricultorii spun că pierderile de anul trecut nu vor fi recuperate. Asta pentru că au fost suprafețe calamitate în totalitate, iar acolo unde s-a mai putut aduna ceva de pe câmp, cantitățile au fost mult prea mici față de normal.

În 2020, la Buzău au fost însămânțate cu grâu 56.000 de hectare cu culturile de toamnă, însă s-a recoltat doar de pe o suprafață de 10.000 de hectare, restul fiind distrus de secetă. Anul acesta agricol s-au cultivat aproximativ 59.000 de hectare cu grâu, iar până la circa 75.000 de hectare s-a însămânțat în toamnă orz și orzoaică. Suprafața însămânțată cu rapiță a fost de circa 10.000 de hectare, adică la jumătate față de cât se cultiva în anii trecuți. Startul recoltatului la Buzău va fi dat în maximum o lună de zile.