Actualitate

BOLILE CRONICE, AGRAVATE ÎN PANDEMIE! Care sunt constatările medicilor la 3 luni de la debutul pandemiei

Închiderea Spitalului Rm. Sărat pentru pacienții non COVID-19, a ambulatoriilor și sistarea temporară a activității unor laboratoare de analiză, în plină pandemie de coronavirus, și-au spus cuvântul asupra stării de sănătate a bolnavilor cronici. În ultimele luni, mulți dintre buzoienii diagnosticați cu diverse afecțiuni au fost în imposibilitatea de a mai merge la medicul care le supraveghea starea de sănătate. În lipsa unei evaluări din partea specialiștilor și a unor analize exacte, bolile nu au putut fi ținute sub control și s-au agravat serios, a declarat medicul primar medicină internă, Karmencita Pricop, în emisiunea Focus News de la Focus Tv.

“ Starea generală a pacienților cu boli cronice s-a agravat. Am constatat într-o singură săptămână cel puțin 5 cazuri grave. A fost vorba despre pacienți care, dacă veneau cu o lună și jumătate, două, mai devreme, era mult mai bine pentru ei. Pe de altă parte, pe unii dintre ei nu am avut unde să-i trimit la internare, din cauza restricțiilor din spitale. Am scris o rețetă, am dat indicații pacienților și  nu am avut altă variantă decât să las la latitudinea lor, a familiilor lor, să se descurce. ”, a declarat medicul Karmencita Pricop.

La începutul pandemiei de coronavirus, au fost săptămâni bune în care ambulatoriile și o parte din clinicile private au fost închise. Așa că legătura medic-pacient s-a păstrat doar prin intermediul telefonului. Dar evaluarea unui pacient pe baza simptomelor descrise la telefon nu poate ține loc, nici pe departe, unei consultații față în față, în cabinet, a adăugat medicul Karmencita Pricop.

“ În această perioadă, am dat consultații și prin telefon, cu rețete, scheme de tratament, dar nu este același lucru cu o rețetă scrisă cu pacientul în față. În momentul în care îl evaluezi fizic, faci investigații amănunțite, poți vedea alte lucruri și ajungi, poate, la alt diagnostic. Un pacient, dacă nu îl consulți și nu-i faci analize, nu poți spune cât e de grav.”

Consultațiile în cabinetele medicilor din clinicile din Buzău au fost reluate, cu respectarea unor măsuri de prevenție stricte. Ambulatoriul Spitalului Rm Sărat rămâne închis, însă, în condițiile în care unitatea sanitară este ocupată aproape în totalitate de pacienți diagnosticați cu coronavirus.