Actualitate

Primele imagini de la incendiul de pe Vârful Istrița. Flăcările au ajuns și la releu (FOTO+VIDEO)

Avem primele imagini de la locul incendiului izbucnit pe Dealul Istrița, în vârful aflat la cea mai mare altitudine a dealurilor din zonă, la circa 740 de metri.

Reporterul sansanews.ro aflat la fața locului ne-a transmis fotografii și imagini din care reies atât mobilizarea forțelor de intervenție, cât și proporțiile dezastrului.

În urmă cu puțin timp, ISU Buzău a anunțat că numărul celor implicați în lupta cu focul pe Dealul Istrița depășește o sută. Este vorba despre pompieri din Buzău, Vrancea și Prahova, jandarmi și voluntari ai serviciului de pompieri din Breaza, Merei și Pietroasele. Eforturile conjugate pentru stingerea focului arată astfel:

ISU Buzău: 40 Subofițeri – 10 ofițeri.
ISU Prahova: 18 Subofițeri.
ISU Vrancea: 15 Subofițeri ( pe drum).
USISU: 15 Subofițeri + Container Multirisc ( pe drum ).
IJJ Buzău: 17 jandarmi.

Total: 98 de pompieri + 17 jandarmi, cărora li se adaugă voluntari civili, nefiind comunicat un număr exact.

Flăcările au ajuns și la parcul de antene și relee de pe Vârful Istrița. Din fericire, incendiul a afectat doar vegetația și a fost stins, nefiind afectate comunicațiile.

După cum se observă din fotografiile și imaginile video transmise de Ioana Carpen, în zonă nu există sursă de apă. Una dintre autospecialele de pompieri a fost dusă până spre vârf și staționează în zona drumului de acces. De acolo, s-au întins furtunuri către zona afectată, în timp ce, în zona inaccesibilă, pompierii merg cu propriile recipiente pe care le duc în spate și le folosesc în zona de acțiune.

Incendiul se manifestă cu degajări mari de fum, după cum se vede în imagini. Platoul din vârful Istrița este învăluit în fum, iar pompierii folosesc cagule pentru a-și proteja fețele de căldura degajată de flăcări.

Imaginile cu flăcările care se manifestă în pădurea de pini din zonă sunt dramatice. Se poate observa cum flăcările cuprind trunchiurile de copaci, în timp ce pe fundal se aude sunetul drujbelor folosite de forțele de intervenție pentru a înlătura arborii care au ars.

”Peisajul seamănă incredibil cu Grecia!”

Prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea, aflat la locul incendiului de amploare de pe Dealul Istrița, vorbește despre riscul propagării incendiului în pădurea care se întinde pe 2000 de hectare, până la Monteoru și Vernești:

Prefectul județului, Daniel Țiclea

Cât vezi cu ochii este ars. Peisajul seamănă incredibil de mult cu Grecia! Eu zic, din ce văd aici, că este cel mai grav eveniment, din județul Buzău, din această primăvară. Cred că sunt peste 500 de hecatre de vegetație uscată, estimarea mea, și peste 50 de hectare de pădure de pin. Am reușit izolarea, da mai avem un focar spre est de releul de la Istrița. Se intervine acolo cu forțele suplimentare de la jandarmi și ISU Buzău, ISU Vrancea, pentru că dacă îl scăpăm acolo, în pădure, deocamdată e 50 de metri pătruns în pădure, e un corp de pădure de peste 2000 de hectare până spre Monteoru și Vernești”

Inspectoratul pentru Situații de Urgență a chemat pompieri din timpul liber pentru a suplimenta forțele de intervenție. În ajutorul salvatorilor au venit și jandarmi, dar și pompieri din Vrancea și Prahova. Lor li s-au alăturat și voluntarii serviciilor din trei comune, dar și pădurari. Acțiunea de limitare  a incendiului va fi de durată.