Actualitate

PRIMELE VICTIME ALE ÎNCETINIRII ECONOMIEI! Polițiștii locali rămân fără norma de hrană. Cât de afectat este bugetul local de pandemia de coronavirus

Bugetul local al municipiului Buzău a început ”să sughițe” în pandemie, iar primele victime ale încetinirii economie sunt polițiștii locali. După șase luni în care s-au bucurat de un venit suplimentar la salariu, oamenii legii au rămas fără norma de hrană. Decizia a fost aprobată în ședința de vineri,7 august, a Consiliului Local.

Încasările la bugetul local au scăzut dramatic în prima jumătate a acestui an pe fondul încetinirii economiei din cauza pandemiei de coronavirus. Concret, autoritățile locale vorbesc de colectări din taxe și impozite la jumătate față de aceeași perioadă a anului trecut, iar scăderea cea mai mare provine din rândul agenților economicilor. Diminuarea sumelor încasate la bugetul local face și primele ”victime”, iar aceștia sunt polițiștii locali care nu-și vor mai primi norma de hrană.

”Această cheltuială lunară înseamnă 340.000 de lei și nu ne putem permite. Încasările la bugetul local au scăzut cu 50% față de anul trecut. Dacă în lunile următoare se va mări procentul de încasare vom interveni cu o altă hotărâre de Consiliu Local”, a explicat primarul Constantin Toma.

Constantin Toma, primarul municipiului Buzău

Asta înseamnă că august va fi ultima lună în care polițiștii locali vor încasa pe lângă salariu și norma de hrană, urmând ca din luna septembrie aceștia să nu mai primească acest venit suplimentar. În cazul celor care ocupă posturi de  conducere, norma de hrana însemna 32 de lei pe zi, cei din posturile contractuale primeau ca normă de hrană 25 de lei pe zi, iar personalul Poliției Locale care lucrează în ture sau în schimburi 5 lei pe zi.

Criza financiară de care se apropie Primăria Buzău se vede, explică primarul Constantin Toma, și în lucrările care sunt în prezent în derulare. Mai exact, edilul spune că toate lucrările din oraș sunt derulate cu fonduri europene sau cu banii luați din credite, iar volumul lor este la jumătate față de cât s-ar fi putut lucra.

”În momentul acesta ce avem șantiere pe străzi sunt lucrări finanțare fie prin acel credit luat la timp cu dobânzi mici, pe o perioadă de 10 ani, cu grație de doi ani, sau prin fonduri europene. Se lucrează la jumătate față de cât se putea lucra la acest moment.  Guvernul nu ne-a plătit niciun ban din câți am cheltuit cu COVID-19”, a spus Constantin Toma.

Constantin Toma, primarul municipiului Buzău

Proiectul de hotărâre privind acordarea normei de hrană pentru polițiștii locali și în a doua jumătate a anului 2020 a fost respins cu 8 voturi împotrivă, 5 voturi pentru și 10 abțineri.