Actualitate

PRIMII BUZOIENI, VINDECAȚI DE COVID-19, DUPĂ TRATAMENTUL CU PLASMĂ! Declarații exclusive din ATI. Ce au constatat medicii

A început mai târziu dar vin deja primele rezultate pozitive. Este vorba despre tratamentul cu plasmă care la Buzău este posibil doar de o lună de zile. Veștile din secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean, singurul loc unde bolnavii COVID-19 din Buzău pot primi transfuzii cu plasmă hiperimună, sunt îmbucurătoare. Doi pacienți, infectați cu SARS-CoV-2, s-au vindecat după ce au primit tratamentul cu plasmă.

”Sunt pacienți peste 60 de ani, cu comorbidități. În total am avut trei bolnavi la Terapie Intensivă cărora le-am administrat tratamentul complet, inclusiv transfuzie cu plasmă recoltată de la pacienți infectați cu SARS-CoV-2 care s-au vindecat și au atins un nivel semnificativ de anticorpi. La unul dintre ei, la care boala era într-o stare mai avansată, nu s-a constat niciun fel de ameliorare, dimpotrivă pacientul a și decedat cu acest virus, dar la ceilalți doi evoluția a fost spre îmbunătățirea stării generale. Au primit tratamentul complet și îngrijirile necesare și au eliminat virusul din organism”, a declarat pentru sansanews.ro dr. Victor Ioniță, șeful secției ATI din Spitalul Județean Buzău.

Dr. Victor Ioniță, șef secția ATI din Spitalul Județean Buzău

Deși, experiența în administrarea acestui tratament este una relativ scurtă pentru Spitalul Județean Buzău, specialiștii sunt de părere că transfuzia cu plasmă îi poate ajuta pe bolnavii aflați în stare medie și gravă după infecția cu SARS-CoV-2. Mai mult, s-a observat că odată cu pandemia apare și o nouă categorie de pacienți care are nevoie de tratamente la Terapie Intensivă. Este vorba despre acești pacienți care după ce au scăpat de virusul SARS-CoV-2 din organism rămân cu sechele respiratorii.

Asta îi determină pe medici să încurajeze și mai mult donarea de plasmă care să ajute la recuperarea completă a pacienților infectați cu SARS-CoV-2.

”După datele din literatură și după experiența altora se pare că este o terapie care funcționează. Este de altfel singura terapie țintită împotriva acestui virus. Este îmbucurător că sunt oameni, foști pacienți de COVID-19,  care au un titlu semnificativi de anticorpi, și care merg în număr din ce în ce mai mare la Centru de Recoltare dorind să doneze acest produs pentru cei aflați pe patul de spital. Este un lucru pe care ar trebui să-l remarcăm, să-l încurajăm. Dorim să încurajăm acest gest în speranța că și la noi acest tratament”, a mai spus dr. Victor Ioniță, șef secția ATI Spitalul Județean Buzău.

Buzăul numără, în prezent, 46 de donatori de plasmă, unii dintre ei venind pentru recoltare chiar și două ori.

”Până pe 16 septembrie aveam 41 de donatori, și încă 5 persoane erau programate pentru recoltare zilele acestea. Trei dintre donatori au venit de două ori. Acest lucru ne bucură. Dintr-o donare se fac 3 unități de produs care poate fi administrat unui alt pacient bolnav de COVID-19. Un bolnav poate primi o unitate , altul două sau trei, în funcție de gravitatea stării de sănătate”, a spus Adriana Crăciun, director Centrul de Transfuzii Buzău.

Printre ultimii donatori de plasmă se numără și cadre medicale din secția ATI a Spitalului Județean.

”Nu am mai postat de câteva zile.Am zis să nu plictisesc și să nu mă tot repet cu poze despre donarea de sânge sau plasmă.Dar este nedrept să nu popularizez omenia,dăruirea și empatia unor oameni care vor să ajute din toată inima,alți oameni.Cum să nu vă spun despre alți 11 donatori de plasmă,care au venit cu inima deschisă să ajute?Cum să nu vă spun despre personalul ATI de la Spitalul Județean Buzău,în frunte cu asistenta șefă,care a venit să doneze plasmă într-un suflet numai că sa fie solidari cu cei pe care îi tratează?Unele doamne asistente și-au adus și soții!Felicitări,oameni frumoși și buni”, scria miercuri Adriana Crăciun, pe pagina de Facebook.

Plasma recoltată până acum a ajuns la pacienți internați la Spitalul Județean Buzău, dar și la alte spitale din țară precum Constanța, Brașov, Baia Mare, Oradea, București. Până în prezent, 2.165 de buzoieni s-au vindecat de COVID-19. Totuși nu toți cei care au trecut prin boală dezvoltă anticorpii necesari pentru a putea fi, la rândul lor, donatori.