Actualitate

“Primiți cu colindul?” Colinde vechi de peste 100 de ani, prezentate de grupurile tradiționale din județ (VIDEO)

“Primiți cu colindul?” Este întrebarea care se auzea în preajma sărbătorilor de iarnă peste tot în județul Buzău, dar în special pe ulițele satelor. Copiii și tinerii așteptau cu nerăbdare momentul în care se reuneau în grupuri, făceau repetiții ca totul să iasă perfect și apoi porneau la colindat. Odată cu trecerea anilor, numărul colindătorilor a scăzut. Prea puțini tineri aleg să păstreze tradițiile de sute de ani. O recunosc cu durere în suflet buzoienii care de zeci de ani colindă peste tot în țară și prezintă tradițiile buzoiene.

Grupul de Tradiții “Macoveiul”, din Padina, este unul dintre grupurile tradiționale de colindători din județ. De zeci de ani, membrii grupului, bărbați cu vârste de 60-70 de ani, colindă în Buzău, merg la festivaluri în județ și peste tot în țară. Buzoienii prezintă colinde vechi de peste 100 de ani, învățate de la bunici.

„Intru în rândul celor mai vechi componenți ai Grupului de Tradiții “Macoveiul”. Colindele pe care le prezentăm noi sunt colinde specifice zonei din care venim, adică specifice comunei Padina. Noi așa le-am preluat de la bătrâni. Colindele au cel puțin 120 de ani, pentru că de 60 de ani le-am cântat eu, iar bunicul meu mi le cânta când avea 60 de ani, deci garantat au peste 120 de ani. Ele se cântau de obicei în preajma sărbătorilor de iarnă, mai precis în ziua de colinde, care la Padina are loc în seara zilei de 31 decembrie”, spune unul dintre membrii grupului.

Membrii grupului din Padina aduc an de an colinde vechi, tradiționale, cântate din străbuni. Conform tradiției, colindul este ales în funcție de persoana care primește la ușă ceata de colindători: familii abia întemeiate sau tineri care nu și-au găsit încă alesul.

„ Textele au diverse teme. Ele erau împărțite în 3 categorii: colind de băiat, colind de fată și colind de tânăr cuplu căsătorit, fără copii. Atunci când se mergea cu colindul, se întreba dacă se primește cu colindul. În cazul în care se refuza, cei care cântau plecau liniștiți, în cazul în care se cerea să se cânte, se întreba: “Pe cine colindăm?”. Și din casă se răspundea nume de fată sau de băiat și cântau colindele specifice celui pe care îl prefera familia să fie colindat.”

În afară de Grupul de Tradiții “Macoveiul”, din Padina, în tot județul se mai regăsește un singur grup de colindători bărbați, cel de la Smeeni. Iar cooptarea de membri noi este din ce în ce mai dificilă. Tineri dornici să se alăture colindătorilor cu experiență pentru a păstra tradițiile locurilor natale sunt tot mai greu de găsit.

„Tradiția se păstrează mai puțin, pentru că nu sunt copiii dornici să meargă. Atunci, colindatul avea și tentă de primire a unor bunuri pe care astăzi le găsesc și le stau la dispoziție în suficientă măsură, în așa fel încât să nu se mai deranjeze. Meseria pe care o practic îmi permite să spun: copiii de astăzi au mult mai multe mijloace de informare în care găsesc activități specifice vârstei lor, în așa fel încât nu prea se mai practică colindatul. Cel mai vârstnic component al grupului are 76 de ani, urmează apoi vârsta de 72 de ani, după care vin eu cu 68 de ani. Ultima cooptare a fost acum 2 zile, când am adus un membru mai tânăr, de 50 de ani, dornic să participe la astfel de activități.”