Actualitate

Primul abecedar al rromilor, cea mai nouă achiziție de la Biblioteca Județeană! Buzăul, printre puținele județe care au aceste cărți. Cum arată prima lecție (foto)

Limba și cultura rromilor, mai accesibile celor care vor să descopere cât mai multe despre etnia care de altfel reprezintă aproape 5% din populația județului Buzău. De astăzi, Buzăul este printre puținele județe din țară în care primul abecedar al rromilor poate fi consultat la Biblioteca Județeană. Manualul face parte dintr-o donație primită, în premieră, de instituția de cultură. Sute de astfel de cărți dar și dicționare și manuale practice cu ajutorul cărora cei care își doresc pot învăța limba romani vor fi împărțite în toate bibliotecile din județ, în special acolo unde sunt comunități de rromi.

”Biblioteca Județeană „V. Voiculescu” Buzău, instituție de cultură ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, a devenit una din cele șase biblioteci județene din țară care au semnat un parteneriat cu Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher (CNCR-RK). Este vorba despre o colaborare cu scopul de a facilita accesul la valorile culturii scrise rome”, a spus Sorin Burlacu, directorul Bibliotecii Județene Buzău.

Sorin Burlacu

În total, la Buzău au ajuns 19 titluri de carte, respectiv peste 1.300 de volume: romane, albume, volume de poezii, dicționare, culegeri de texte. Însă, dintre toate titlurile se distinge primul abecedar al rrromilor, manualul care va permite celor care doresc să înțeleagă limba romani.

”Am primit mai multe lucrări interesante dintre care enumerăm„Holocaustul Romilor – O Samudaripen”;  „Curs Practic de Limba Romani”, de Gheorghe Sărau;  „Constituția României în Limba Romani”;  „Țiganomahia” (aforisme), de Vasile Ionescu;  „Kay Jeas” (nuvele), de Păun Ialomițeanu;  „Dicționar Trilingv (rrom-român-englez)”, de Georghe Sărau și Alexandra Vidrașcu; „Dicționar Dialectal al Limbii Rromani”, de Jupiter Borcoi, Sorin Cristian Moisescu, Daniel Samuel Petrila;  „Ezita” (poezii), de Dumitru Marian Ghiță etc”, a mai spus Sorinh Burlacu.

Cărțile vor fi puse în curând la dispoziția buzoienilor. Acestea vor fi repartizate atât la filialele instituției din municipiul Buzău, cât și la bibliotecile din localitățile buzoiene în care trăiesc comunități importante de romi.

Potrivit recensământului din octombrie 2011, în județul Buzău se regăseau 20.376 de rromi, adică 4,7% din populația județului.