Actualitate SĂNĂTATE

PRIMUL BUZOIAN, REINFECTAT CU SARS-CoV-2!După cât timp a revenit boala. Analiza pneumologilor despre evoluția COVID

La aproape opt luni de la prima confirmare COVID-19 în Buzău, epidemiologii se confruntă, cel mai probabil, cu primul caz de reinfectare cu virusul care a îmbolnăvit în ultimele opt luni peste 4000 de persoane în tot județul. Este vorba despre un buzoian cu vârsta de până în 50 de ani, fără alte comorbidități.

Anunțul a fost făcut, în exclusivitate la Focus News, de epidemiologul Carmen Scântei care a precizat că pacientul a fost fost infectat prima dată în luna mai, având o formă medie a bolii, iar acum a fost confirmat din nou cu COVID-19.

”Este vorba despre o persoană care a fost pozitivă în mai și la care i-au reapărut simptomele în noiembrie. Va fi supusă unor examene clinice și biologice. Ne trebuie mai multe date pentru a putea spune că este o reinfectare, date care țin de mai multe investigații. Ulterior, cel mai probabil, vom apela și la o consultanță din partea Institutului Cantacuzino pentru o analiză performanță în identificarea unei gene a virusului”, a explicat, luni la Focus News, Carmen Scântei.

Pe de altă parte, medicul din cadrul Direcției de Sănătate Publică a explicat că, în luna septembrie, a mai înregistrat două alte cazuri similare, însă simptomele au apărut la o distanță de 60 de zile între cele două confirmări, iar literatura medicală nu se clasifică drept reinfectări.

” La noi la Buzău am avut două cazuri pe care le-am reconsiderat pentru că ulterior  a venit precizarea că tot ceea ce se întâmplă timp de 90 de zile de la data primei infectări nu poate fi etichetat de reinfectare. Ele au fost excluse din această categorie. Acum avem un singur caz care intră în discuție dar la care încă nu s-a precizat clar reîmbolnăvirea. Primele două au fost inițiat confirmate în iulie și apoi în septembrie. La fel, este vorba despre persoane cu vârsta de până în 50 de ani, cu forme medii de boală, fără alte afecțiuni”, a spus Carmen Scântei.

Medicul DSP a punctat că asfel de situații sunt studiate la nivel mondial pentru că nimeni nu cunoaște exact evoluția acestui virus.

”Acest virus nu e cunoscut de nimeni foarte bine și așa cum se poate citi , în ultimele studii, se studiază deja ideea unor infecții cronice, ca și hepatita B și în infecția cu virusul imunodeficienței, când există acele perioadă de intermitență în depistarea sau în ascunderea agentului patogen, acel purtător cronic intermitent. Nu s-a emis încă o idee, e o supoziție, poate să fie așa ceva, se poate întâlni”, a explicat Scântei.

”Cazurile pe care le avem sunt mult mai grave”

La rândul lor, pneumologii spun că formele de boală pe care le întâlnesc acum sunt mult mai grave. În plus, cazurile foarte grave pe care au reușit să le trateze au plecat cu oxigen acasă, și nu se poate spune, deocamdată, când acești pacienți sutn vindecați complet, și dacă rămân cu sechele.

”Cazurile pe care le avem acum sunt mult mai grave decât primele serii de cazuri. Primele serii au fost asimptomatici sau cu forme ușoare. Acum formele ușoare sunt acasă, doar îi consultăm și le dăm tratament și merg în domiciliu, în spital rămân formele severe, medii și foarte severe. Vindecarea efectivă durează. Formele severe pleacă cu oxigen acasă. Din ce am văzut până acum, vindecarea poate dura între o lună și trei luni. Cazurile care ne-au marcat încă nu pot să spun că s-au vindecat, și noi așteptăm să îi vedem la un nou control. La pacienții pe care i-am văzut până acum nu au rămas sechele. La pacienții tineri nu sunt sechele, doar la pacienții cu comorbidități. Dar încă nu putem spune asta cu certitudine, pentru că aceste cazuri grave încă nu am supravegheat la un interval mai lung. Abia peste trei luni aș putea să vă spun cum au reacționat și cum s-au vindecat”, a explicat dr. Nicoleta Bârcă, medic pneumolog la secția de pneumologie din Spitalul Județean Buzău.

Covid dă și o nouă categorie de bolnavi

Odată cu pandemia a apărut și o nouă categorie de pacienți care, din păcate, în aceste zile, ocupă secția de Pneumologie non COVID. Este vorba despre pacienții care nu au știut că sunt infectați, crezând că simptomele anunță doar o răceală, dar care după o perioadă s-au prezentat la spital cu plămânii afectați.

”Partea de Pneumologie non COVID este plină de o nouă categorie de bolnavi care s-a ivit odată cu această pandemie. Este vorba despre pacienți care mai mult ca sigur au trecut prin boală acasă, considerând-o o simplă răceală și probabil între zilele cinci și zece au avut o depreciere a stării generale și a respirației și s-au prezentat la Urgențe când nu au mai putut să respire. Testele la COVID-19 au fost negative, dar afectarea pulmonară este evidentă de la infecția cu SARS-CoV-2. Și aceste imagini pulmonare nu seamănă cu nicio altă boală. Sunt tipice COVID-19, nu le-am întâlnit la nicio altă afecțiune . Plămânii lor sunt afectați, ei sunt negativi, nu sunt contagioși, dar se vindecă foarte greu”, a explicat dr. Nicoleta Bârcă.